Социалистите в ЕП настояват Зукърбърг да свидетелства пред ЕП

  • 11 април 2018 14:50

  • 1320
  • 0
Социалистите в ЕП настояват Зукърбърг да свидетелства пред ЕП
© GettyImages/Gulliver

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент призова днес изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг да бъде изслушан следващата седмица в Страсбург на заседание на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Групата призовава също за извънредно обсъждане на въпроса със злоупотребата с лични данни на потребителите на Фейсбук на пленарната сесия на ЕП. Изключително важно е европейските граждани да разберат как данните им биват използвани, се посочва в изявление на групата. Допълва се, че Зукърбърг трябва да обясни точно какво се е случило, как това засяга европейците и какво е направено подобни злоупотреби да не се повтарят.

С писмо до Европейската комисия Фейсбук миналата седмица потвърди, че до 2,7 милиона потребители в ЕС са били засегнати от злоупотребата с лични данни покрай случая с "Кембридж Аналитика". ЕК определи случая като неприемлива злоупотреба. Защитата на личните данни е европейска ценност, която не подлежи на преговори, коментира еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел.

ЕК уточни, че от 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила, според които при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата може да бъдат глобени с до четири процента от техния световен годишен оборот. От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще трябва да получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни и то с ясно посочена цел, включително ако данните биват предоставени другиму.

Снощи Зукърбърг бе разпитан на петчасово общо заседание на комисиите по търговските и по правните въпроси към Сената на САЩ. Той твърди, че Фейсбук събира два вида данни за потребителите - информация, която те сами са избрали да предоставят, както и за техните изразени предпочитания онлайн. По неговите думи Фейсбук не предоставя тези данни на друг, а ги използва самостоятелно, за да насочва по-правилно рекламата, от която се издържа.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини