ЕС въвежда допълнителни правила за защита на задържанитеи обвиняемите

  • 03 април 2018 15:59

  • 982
  • 0
ЕС въвежда допълнителни правила за защита на задържанитеи обвиняемите
© gettyimages (архив)

От днес в Европейския съюз влизат в сила нови, допълнителни и общи правила за презумпцията за невинност, съобщи Европейската комисия.

Целта е обвиняемите да имат навсякъде в ЕС правото да бъдат възприемани като невинни до доказване на вината им в съда. Задържаните и обвиняемите получават право да запазят мълчание, да присъстват на делата срещу тях, както и делото им да бъде преразгледано, ако е било решено в тяхно отсъствие.

Уточнява се, че презумпцията за невинност се прилага и сега в ЕС, но не по еднакъв начин. Занапред навсякъде в ЕС задължението за доказването на вината ще бъде на прокуратурата. Така доказателствената тежест се прехвърля и повече няма да се очаква от обвиняемия да доказва невинността си, като в негова полза ще бъде отчитано всяко съмнение в обвинението. Властите - полицейски и съдебни (следствие, прокуратура, съд) се задължават да не вменяват вина до доказването на обвинението по съдебен ред (с присъда).

Правото да не се дават показания от обвиняемия или заподозрения е безусловно и ако бъде използвано, не може да създаде претекст за предявяването на обвинение. В ЕС вече са в сила правилата, според които всеки разпит, дори при първоначално задържане от полицията, трябва да бъде извършван с помощта на преводач, ако заподозреният не говори езика, използван от местните власти. Когато преводач не може да присъства на разпита физически, правилата допускат превод по видеовръзка, по телефона или по интернет. Всяка заповед за задържане, обвинение или присъда, трябва да бъдат предоставяни на обвиняемия или подсъдимия писмено на неговия език.

Всеки обвиняем в ЕС има безусловно право на достъп до защитник и безплатен достъп до преводач. Властите са длъжни да разяснят правата на задържания и същността на подозрението срещу него. Задържаните трябва да получат, независимо дали са поискали това, документ с ясен текст, в който се посочват правата, включително достъп до адвокат, до член от семейството, до спешна медицинска помощ, както и максималните срокове на предварително задържане (до изправяне пред съдия).

В същия документ трябва ясно да бъде посочено правото на обжалване на задържането или на възможност за искане за освобождаване под гаранция. В случай на задържане в ЕС извън своята родина европейците имат правото на връзка с консулството на своята страна.

От догодина ще влязат в сила правила за задържаните младежи (под 18 г.), които получават правото да бъдат придружени от родител. Ако при явяване в съда не присъства техен защитник, непълнолетните не може да бъдат осъждани на лишаване от свобода. Занапред непълнолетните, осъдени на затвор, ще трябва да бъдат отделяни от пълнолетните затворници. Разпитите на непълнолетни ще бъдат заснемане и записвани, а повторните разпити ще трябва да се избягват.

По данни на ЕК на година девет милиона европейци биват задържани с предявяването на обвинение. От тях един милион са непълнолетни. Посочените правила целят да въведат общ минимум в ЕС за правата

Последвайте канала на

БТА
982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини