Великобритания забранява търговията с предмети от слонова кост независимо от възрастта им

  • 03 април 2018 07:41

  • 1365
  • 0
Великобритания забранява търговията с предмети от слонова кост независимо от възрастта им
© Pixabay

Великобритания ще забрани продажбата на предмети от слонова кост, независимо от възрастта им, в опит да ограничи незаконната търговия, да попречи на бракониерството и да допринесе за защитата на слоновете, информира Ройтерс.

Ново законодателство ще въведе най-строгата забрана за слонова кост в Европа и една от най-строгите в света, поставяйки извън закона продажбата на почти всякакви антични предмети, съдържащи слонова кост.

Международната търговия със слонова кост е незаконна от 1990 година, както и продажбата на необработена слонова кост във Великобритания, без оглед на възрастта й.

В момента обаче предметите, изработени преди 1947 година, могат да бъдат обект на търговия в Обединеното кралство и други страни от ЕС, както и предмети, произведени след 1947 година, ако имат правителствен сертификат.

По-тежките ограничения, въвеждани след обществени консултации, ще покажат убеждението на Великобритания, че "отвратителната търговия със слонова кост трябва да остане в миналото", заяви министърът на околната среда Майкъл Гоув.

Все пак са предвидени изключения за антични предмети, при които слоновата кост е под 10 процента от обема, както и за най-редките и важни предмети от съответния вид, включително портретни миниатюри, нарисувани върху плочки слонова кост.

Според Световния фонд за дивата природа всеки ден близо 55 африкански слона биват убивани заради бивните им, които след това биват превръщани в статуетки или накити.

Последвайте канала на

БТА
1365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини