На Велики четвъртък папата изми нозете на 12 затворници

  • 29 март 2018 21:09

  • 1873
  • 0
На Велики четвъртък папата изми нозете на 12 затворници
© Getty Images (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март спази традицията, която съблюдава на Велики четвъртък, и изми нозете на 12 затворници в римския затвор Реджина Чели, предаде Франс прес.

Затворниците бяха от седем различни страни - Италия, Колумбия, Мароко, Молдова, Нигерия, Сиера Леоне и Филипините. Сред тях имаше двама мюсюлмани, един православен и един будист. Преди да измие краката на всеки от тях, папата каза: "Коленича пред всеки от вас", допълва ДПА.

Преди ритуала по миене на нозете, папата се срещна закратко с болни затворници. После отслужи меса, по време на която похвали смиреността на Исус. "Ако крале, императори и държавни глави бяха последвали неговия пример, ние нямаше да имаме толкова много войни", каза Светият отец.

Миналата година папата изми нозете на покаяли се затворници, сред които и бивши мафиоти в затвор южно от Рим, припомня Франс прес.

По време на пътуванията си зад граница Франциск редовно посещава затвори. През януари той описа визитата си в женски затвор в чилийската столица Сантяго и сърдечният прием, който получи там, като най-вълнуващия етап от неговото пътуване в латиноамериканската страна.

Откакто бе избран за глава на Римокатолическата църква, папата реши да "децентрализира" ритуала по миене на нозете, тоест да го изнесе извън Ватикана. През 2013 г. той го извърши в център за малолетни престъпници, през 2014 г. изми краката на обитатели на център за болни и инвалиди, през 2015 г. той извърши ритуала в затвор, а през 2016 г. в център за прием на бежанци. През тези години той на няколко пъти миеше нозете на мюсюлмани.

Според християнската традиция Велики четвъртък бележи деня, в който Христос измил краката на апостолите и установил причастието по време на Тайната вечеря. Ритуалът е запазен в християнството, с изключение на някои клонове на протестантството, отбелязва Франс прес.

По-рано днес папата отслужи литургия за Велики четвъртък в базиликата Свети Петър във Ватикана. По време на нея пред духовници и прелати папата ги призова те да бъдат "свещеници на улицата", които да са на разположение на вярващите и да са готови да изслушат техните терзания, предаде Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
1873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини