Ярослав Качински: Полша плати солена цена за ревизията на съдебната реформа

  • 27 март 2018 14:00

  • 1071
  • 0
Ярослав Качински: Полша плати солена цена за ревизията на съдебната реформа
© gettyimages (архив)

Полша плати висока цена, като направи отстъпки пред Европейския съюз заради съдебната си реформа, заяви днес Ярослав Качински, председател на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) в интервю, цитирано от Ройтерс.

Миналата седмица правителството на ПиС уведоми Брюксел, че е съгласно да внесе някои промени в реформите , което според Европейската комисия са в разрез с върховенството на закона. "Цената беше солена", каза Качински пред консервативния новинарски уебсайт wPolityce.pl. "Няма да крия, че следваме модела на унгарския премиер Виктор Орбан, който често трябваше да прави неприятни отстъпки", казва консервативният лидер Той добавя, че би предпочел да продължи с реформите, но външни и вътрешни "обстоятелства" са наложили промените.

Съгласно промените министърът на правосъдието ще трябва да търси съгласието на съдиите, преди да реши да отстранява някой председател на съд. Първоначалните планове на правителството бяха правосъдният министър да взема еднолично решение за уволняване на председател на съд, без мотиви и без контрол.

ПиС бе въвела задължително пенсиониране на жените съдии на 60 години и за мъжете съдии на 65, което означаваше, че близо 40 на сто от членовете на Върховния съд трябва да напуснат постовете си. Сега в Сейма тече процедура по изравняването на пенсионната възраст за магистратите на 65 години.

Последвайте канала на

БТА
1071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини