Председателят на испанския Върховен съд: Каталунските сепаратисти лидери ще бъдат съдени

  • 23 март 2018 15:05

  • 1123
  • 1
Председателят на испанския Върховен съд: Каталунските сепаратисти лидери ще бъдат съдени
© gettyimages (архив)

Председателят на испанския Върховен съд Пабло Лареня потвърди днес тежките обвинения в бунт срещу 13 каталунски сепаратисти, сред които бившият регионален лидер Карлес Пучдемон, предаде АФП.

Сепаратистът е обвинен по-специално, че е организирал референдума за самоопределение на 1 октомври миналата година въпреки забраната на съда и " сериозния риск от инциденти с насилие".

Сегашният кандидат за регионален лидер на Каталуния Жорди Турул, който беше призован да се яви пред съдията днес, също е обвинен в бунт, което се наказва тежки присъди, стигащи до 30 години затвор, по-конкретно за "мобилизизация" за референдума в качеството му на говорител на регионалното правителство. Очаква се утре парламентът да гласува за избирането му, но съдия Лареня може да попречи на това, като го изпрати в ареста, особено ако реши, че има опасност от рецидив, отбелязват агенциите.

Общо девет членове на бившето правителство са обвинени в бунт, наред с бившия председател на регионалния парламент Карме Форкадел, лидерите на сепаратистки асоциации Жорди Санчес и Жорди Куишарт и втората по ранг в Републиканската левица на Каталуния Марта Ровира.

Общо 25 сепаратистки политици ще бъдат съдени за бунт, присвояване или неподчинение, съобщи съдията. Той поиска от 14 членове на предишната каталунска регионална администрация да депозират 2,1 милиона евро по банкова сметка, за да възстановят средствата, използвани за организирането на незаконния референдум за независимост и да покрият съдебните разноски, предаде Ройтерс. Съдията не съобщи дата за процеса.

Сепаратистката лидерка Марта Ровира не се подчини на призовката да се яви пред съдията, който можеше да я прати в ареста, и заяви в комюнике, че поема "пътя на изгнанието". Тя стана седмият сепаратистки лидер, напуснал Испания, за да избегне съдебно преследване. Съобщението на Ровира беше публикувано от нейната партия по времето, когато тя трябваше да се яви пред съда. По думите на Ровира тя "чувства, че правото й на свободно изразяване е ограничено от съдилищата, които сплашват и прилагат без капка срам политически критерии".

Ровира не съобщи къде ще потърси убежище. Други сепаратистки лидери, включително Пучдемон,  избягаха в Белгия, Швейцария и Шотландия. Петима сепаратистки лидери се явиха пред съдията днес в отговор на призовката, предаде АФП.
 

Последвайте канала на

БТА
1123 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
koko

2018.04.13 | 10:23

1
В Испания - сепаратисти, но в Сирия - УМЕРЕНА опозиция. Колко лесно поставяте етикети !!!

Добави коментар

Водещи новини