Проблеми с фирма-изпълнител бавят разполагането на американската ПРО в Полша

  • 23 март 2018 09:07

  • 1182
  • 2
Проблеми с фирма-изпълнител бавят разполагането на американската ПРО в Полша
© gettyimages (архив)

Технически проблеми ще отложат за 2020 г. приключването на разположената в Полша част от американската система за противоракетна отбрана (ПРО), предаде Ройтерс.

Обектът от противоракетната отбрана, разположен близо до брега на Балтийско море, е част от отбраната на НАТО, която ще се простира от Гренландия до Азорските острови. Полското министерство на отбраната заяви, че властите в САЩ са заявили, че срещат технически затруднения по вина на фирмата изпълнител. Заради това разполагането на елементите ще се забави две години.

Ръководителят на американската Агенция за противоракетна отбрана генерал-лейтенант Самюъл Грийвз призна за отлагането на изслушване пред Сената снощи, но заяви, че агенцията продължава да се стреми към разполагането на противоракетния щит.

Представители на НАТО заявяват, че цялата система цели защита от нападения от държави като Иран и организации като Ал Кайда. Но схемата разгневи Русия, недоволна от демонстрацията на сила в Източна Европа.

Бившият полски министър на отбраната Томаш Шемоняк от опозиционната партия Гражданска платформа заяви, че отлагането се дължи на липсата на доверие в управляващата в Полша партия Право и справедливост, свързано с приетия неотдавна закон за Холокоста. "Техническите причини са само претекст за отлагане до 2020 г. Уверен съм, че ситуацията се дължи на влошаване на отношенията между съюзниците", заяви той, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1182 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2018.03.23 | 15:20

2
тия стават смешни с тоя иран.

2018.03.23 | 14:08

1
САЩ само си дават парите на вятъра, Русия демонстрира ракета, която минава през ПРО- щита.

Добави коментар

Водещи новини