В четвъртък става ясно ще има ли среща ЕС-Турция във Варна

  • 20 март 2018 19:51

  • 3526
  • 5
В четвъртък става ясно ще има ли среща ЕС-Турция във Варна
© Getty Images/Guliver

Европейският съвет ще реши в четвъртък вечер дали ще се състои насрочената за 26 март среща ЕС-Турция във Варна. Това се посочва в писмото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск до държавните и правителствените ръководители в ЕС по повод предстоящото им двудневно заседание в Брюксел.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди обстановката в Турция и Русия, преговорите за напускането на Великобритания, отравянето на Сергей Скрипал, митата на САЩ за внос на алуминий и стомана.

Туск отбелязва, че по въпроса с митата Европейската комисия преговаря с Вашингтон за получаването на изключения. Трябва да се подготвим за всякаква възможност, уточнява той. Отговорът на ЕС ще бъде разумен. Търговията създаде милиони работни места и допринесе за мира и сигурността по света. Повишаването от САЩ на митата за внос през 1930 г. предизвика световна търговска война.

Ако бъдат наложени, предвидените мита сега биха засегнали около 1,5 на сто от търговията между Европа и САЩ. Неизбежно е Световната търговска организация да вземе отношение, но въпросът е, че трансатлантическите връзки са в основата на сигурността и напредъка и от свете страни на Атлантика. Трябва да заздравим, а не да отслабваме тези връзки, въпреки сезонните сътресения, пише Туск.

Той изразява очакването Европейският съвет да обсъди изцяло преговорната стратегия на ЕС с Лондон и да утвърди преговорните позиции за бъдещите отношения. По повод отравянето на Скрипал Туск заявява, че ЕС трябва не само да изрази пълна съпричастност с Великобритания, но и да направи оперативни изводи, защото този случай поставя на изпитание общата европейска сигурност. Предлагам да укрепим устойчивостта си срещу химически, биологични, радиологични и ядрени опасности, включително с повече сътрудничество с НАТО. Трябва да продължим да подсилваме възможностите си за отговор на хибридни заплахи - в областта на киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите комуникации, посочва председателят на Европейския съвет, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3526 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.03.21 | 09:58

5
Съберете се па някой да Ви е....е Май...а наведнъж та да се миряса!

2018.03.21 | 09:57

4
ЕРДОГАН НЯМА НИКАКВА РАБОТА В ВАРНА ПРЕЗ МАРТ.ОСОБЕННО СЛЕД ВКЛЮЧВАНЕТО НА КЪРДЖАЛИ В ДУШЕВНИТЕ МУ ГРАНИЦИ.
todorov

2018.03.21 | 09:32

1
putin, erdogan, tramp i pong cho nqmat rabota v centira na varna
Делфийския Оракул

2018.03.21 | 09:57

3
Значи, Вие можете да укрепите устойчивостта си срещу химически, биологични, радиологични и ядрени опасности, включително с повече Двоен от Нато : а другите -не???
Делфийския Оракул

2018.03.21 | 09:57

2
''киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите комуникации''. Лицемерие и Макевиелизъм. Ще пукнете и няма да Ви има, много преди 2024. Разграден двор. А ние сме задния двор на двора.

Добави коментар

Водещи новини