ЕК ще предложи насоки за предоставянето на гражданство на инвеститори в държавите от ЕС

  • 06 март 2018 14:43

  • 823
  • 0
ЕК ще предложи насоки за предоставянето на гражданство на инвеститори в държавите от ЕС
© Pixabay

Европейската комисия ще представи тази година доклад за предоставянето на гражданство на външни инвеститори в държави от ЕС, съобщи днес говорител на комисията.

В документа ще бъдат предложени насоки и ще бъде направена оценка на действащите правила.

Говорителят отбеляза, че държавите в ЕС имат правото да предоставят гражданство на инвеститори по собствените си закони, стига тези закони да се вписват в европейското право. Той добави, че принципите на международното право изискват да има истинска връзка межу приемащата държава и подателите на искания за натурализация, за да бъдат молбите удовлетворени. Гражданството на държава от ЕС дава европейски права, затова ЕК наблюдава инвестиционните схеми, по които то се предоставя, допълни говорителят.

Припомняме, че "Трансперънси интернешънъл" представи доклад, в който се твърди, че някои страни в ЕС "продават" визи и гражданство на богати чужденци, а това може да застраши Шенгенската зона. За съставянето на доклада на неправителствената организация са били извършени проучвания в Австрия, България, Кипър, Унгария, Латвия, Литва, Малта и Португалия. Засега частта от доклада за нашата страна не е обявена, а се посочва само обобщението, че у нас съществуват възможности за обогатяване на банките в процеса на предоставяне на гражданство на чужди инвеститори, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини