МВФ с важно предупреждение за рисковете, които може да ни сполетят

  • 27 февруари 2018 10:13

  • 1755
  • 3
МВФ с важно предупреждение за рисковете, които може да ни сполетят
©

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 заяви във вторник, че глобалната икономика показва широкообхватен растеж, но ландшафтът се променя с оглед на повишените рискове, свързани с търговските спорове, нормализиране на паричната и лихвена политика и технологичните промени, съобщава агенция Ройтерс, предаде БНР.

Говорейки на конференция на МВФ в Джакарта, Индонезия, която представлява подготовка за годишната среща на фонда в Бали през октомври, Лагард посочи, че МВФ очаква глобалният растеж да достигне 3,9% през 2018-а и през 2019-а година. Тези прогнози са непроменени спрямо направените от МВФ през януари и над растеж от 3,7% през 2017-а година.

Тя също така каза, че страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) се подготвят за по-високи лихвени проценти в развитите икономики като Съединените щати и Европа, но предупреди, че властите в тези държави трябва да останат бдителни относно ефектът от тези политики върху финансовата стабилност и волатилните капиталови потоци.

Знаем, че политиките на постепенно затягане на лихвените ставки ще има разпространяващо се влияние по цял свят. От известно време насам знаем, че тези негативни ефект предстоят, но все още не е ясно как този преход ще засегне другите страни, компаниите, работните места и доходите, отбеляза Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981.

Според нея страните от ASEAN трябва да възприемат нови модели на растеж, които поставят по-силен акцент върху вътрешното търсене, регионалната търговия и икономическата диверсификация и се подготвят за технологичните промени, увеличавайки автоматизация на предприятията, използването на изкуствен интелект, биотехнологиите, новите финансови технологии и дори цифровите валути.

Въпреки, че тези промени биха могли да доведат до премахване на някои работни места, е важно страните да увеличат усилията си за обучение на работниците, за да ги подготвят да се възползват по-добре от новите технологии. Много от работните места ще бъдат засегнати по един или друг начин. Някои от тях ще изчезнат, като най-много ще бъдат засегнати от процеса на автоматизация. Така че трябва да помислим за бъдещето на пазара на труда, посочи шефът на МВФ каза Лагард, добавяйки, че няма да има единен подход и много страни ще се наложи да поемат по свой собствен път на развитие.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1755 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.28 | 08:30

3
(Международен) еии колко хитро измислено...никои да не им търси сметка на господарите
забравиха да напишат

2018.02.27 | 23:17

1
и ЧИФУТСКИ.

2018.02.27 | 23:17

2
Това нас българите не ни засяга, защото сме затънали до колене в тинята, за да правим все повече милионери на месец.

Добави коментар

Водещи новини