8 млн. деца в Европа живеят в институции

  • 16 февруари 2018 11:40

  • 664
  • 0
8 млн. деца в Европа живеят в институции
© Министерство на труда и социалната политика

Проучванията показват, че около един милион деца в Европа живеят в институции, откъснати от семействата си, от общностите си, в условия, в които не мога да ползват основни права. Това каза Алекс Кристопулос, заместник-изпълнителен директор на фондация ЛУМОС по време на участието си в конференцията за бъдещето на Европейския социален фонд в София, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Всеки, който е отрасъл в институция, по някакъв начин е увреден или физически, или емоционално, или психически, отбелязва Кристопулос.

По думите му над 8 млн. деца по света живеят в подобни домове, в институции. Това уврежда техните възможности и потенциала им в чисто човешки план, е отбелязал заместник-изпълнителният директор на фондация ЛУМОС. Според него деинституционализацията е дълъг процес, в който България е натрупала богат опит и може да подпомага другите държави в региона.

Преди 9 години Европейската комисия, заедно с България, впрегна ресурси на регионалния фонд и на Европейския социален фонд, за да преустанови практиката на институионализация и приоритизира грижата за децата с увреждания. През последните 2 години огромен брой институции бяха затворени, децата от тях бяха изведени и настанени в центрове от семеен тип, е отчел Кристопулос.

По думите му задачата е изпълнена, но тези услуги трябва да бъдат развити, укрепени, за да могат децата да живеят в семейна среда. Българското правителство има много силна визия за деинституционализацията, е заявил още Кристопулос.

Като предизвикателство пред страните в ЕС той е посочил осигуряването на адекватни грижи за децата-мигранти. Не трябва да се създават паралелни системи, а да се укрепват националните институции, за да могат да осигурят подкрепа като за местните деца, смята Кристопулос.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини