Берлускони си приписа заслугата за прекратяването на Студената война

  • 15 февруари 2018 14:30

  • 1299
  • 1
Берлускони си приписа заслугата за прекратяването на Студената война
© Gettyimages

Бившият италиански премиер Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 направи сензационно изказване по време на предизборната кампания в Италия. По думите му той бил основният архитект на прекратяването на Студената война, съобщава "Ройтерс".

"Когато бях в правителството през 2001 г., аз заявих публично, че искам да сложа край на Студената война, която продължаваше в продължение на 50 години и беше ужасно мъчение", посочи лидерът на десноцентристкия блок в телевизионно интервю.

Тази претенция може да изненада повечето историци, които твърдят, че Студената война свършва между падането на Берлинската стена през 1989 г. и разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Берлускони обаче е казал, че тя е приключила през май 2002 г. на срещата на върха на НАТО, на която той беше домакин близо до Рим и на която присъстваха тогавашният американски президент Джордж У. Буш и руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975.

"И аз успях (в прекратяването на Студената война), защото тук в Рим, във военновъздушната база Пратика ди Маре през 2002 г. убедих Джордж Буш и Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, използвайки всичките си таланти за създаване на приятелски отношения, да сложат край на Студената война", изтъкна Берлускони.

По думите му, това е било сторено с "подписването на договор с НАТО, предвиждащ сътрудничество между Руската федерация и НАТО в много сектори, започвайки от трафика на наркотици и оръжие".

Срещата на върха приключи с декларация за отношенията между НАТО и Русия, която осигури механизми за консултации и сътрудничество.

Консервативният блок на партията на Берлускони "Форца Италия" и техните крайнодесни съюзници - Северната лига и Италиански братя - се очаква да спечели най-много депутатски места на изборите на 4 март, но според допитванията вероятно няма да имат абсолютно мнозинство. 81-годишният Берлускони, които беше начело на четири правителства между 1994 и 2011 г., често е твърдял, че по време на неговото управление Италия е била по-уважавана на международната сцена, отколкото е била при управленията на лявоцентристките коалиции.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна точка

2018.02.15 | 14:46

1
Дрън-дрън! Келешлъците на Кремъл могат да ги спрат само самите руснаци.....Дядя Пу ако не спре да ги крде ще огладнеят зверски и ще изгонят шайката в Кремъл, както сА предаде Горбачов

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини