Чехия се присъединява към новия европейски договор?

  • 31 януари 2012 12:56

  • 703
  • 0
Чехия се присъединява към новия европейски договор?
©

Чехия ще разгледа подробно европейския пакт за по-строга бюджетна дисциплина през идните седмици и чак тогава ще вземе окончателно решение дали да се присъедини, обяви днес правителството, цитирано от Ройтерс.

Изявлението е направено ден след като страната се присъедини към Великобритания като една от двете членки, предпочели правото на неучастие (opt-out). Снощи на Европейския съвет в Брюксел 25 от 27 страни членки се споразумяха по инициирания от Германия пакт, който ще наложи полуавтоматични санкции на страните, нарушаващи лимитите за бюджетния дефицит, и ще внедри бюджетни правила в националното законодателство, припомня агенцията.

Чешкият премиер Петър Нечас заяви пред чешки медии на пресконференция в Брюксел късно снощи, че въпросите по част от съдържанието на договора и несигурността около ратифицирането му в страната са го накарали да не се обвързва с пакта. "Не бих приел споразумението сега заради съдържанието му, а също и заради липсата на яснота във връзка с ратификацията му и датата на влизането му в сила", отбеляза той, според изявление на правителствения уебсайт. "Намирам за изключително ценен факта, че договорът бе променен така, че да позволява присъединяване в бъдеще", се допълва в изявлението на Нечас.

Чехия не използва еврото и не е определила дата за приемането му, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини