Почина един от последните оцелели от нацисткия концлагер "Сорибор"

  • 30 януари 2018 16:48

  • 3869
  • 1
Почина един от последните оцелели от нацисткия концлагер "Сорибор"
© gettyimages (архив)

Един от последните оцелели от нацисткия концентрационен лагер "Сорибор" (Източна Полша) почина в Украйна на 96-годишна възраст, предаде Би Би Си.

Аркадий Вайспапир е бил пленен от германците, докато е служел в Червената армия, и въдворен в лагера заради еврейския си произход. Поради това, че военнопленникът е бил изпратен да работи за Третия райх, той е избегнал газовата камера.

Вайспапир през октомври 1943 г с още седем лагерници е повел бунт. Пленниците, които са били въоръжени с ножове, инструменти и оръжие, откраднато от охраняващите лагера украинци и германци, са организирали бягство от "Сорибор". Около половината от приблизително 600-те мъже успяват да избягат, но стотина от тях са били хванати почти веднага.

Семейството на Вайспапир е било избито от нацистите по време на Втората световна война. След войната той е сключил втори брак, от който има двама сина. Оцелелият мъж от 1992 г. до смъртта си е живеел в Киев, а преди това работел в Източна Украйна.

За съществуването на "Сорибор" от 1942 до 1943 г. в него са били убити около 250 000 евреи. Лагерът е бил закрит и нацистите, за да покрият следите си, го разрушили. По-късно археолози обаче са открили останки от газови камери и бараки.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mumun

2018.02.17 | 16:00

1
Собибор !!!

Добави коментар

Водещи новини