Прокурори: Атентаторът с камион в Стокхолм е искал да прегази неверници

  • 30 януари 2018 15:07

  • 1552
  • 2
Прокурори: Атентаторът с камион в Стокхолм е искал да прегази неверници
© gettyimages (архив)

Мъжът, който през пролетта на миналата година прегази с откраднат камион хора на пешеходна улица в центъра на Стокхолм, се е врекъл във вярност на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) и е планирал атаката месеци наред. Това обявиха днес в съда прокурорите по делото, предаде АФП.

Извършителят - роденият в Узбекистан Рахмат Акилов, е бил подал молба за предоставяне на убежище в Швеция, но то му било отказано. След това трябвало да бъде експулсиран от страната, но се укрил от шведските власти.

Днес азиатецът бе обвинен в извършване на терористичен акт и други престъпления. В онлайн чат Акилов казал, че иска да прегази неверници, разказаха днес прокурорите по случая. В онлайн разговори той поискал напътствия за извършване на мъченическа операция и съвети как да направи бомба, съобщиха още прокурорите. В онлайн кореспонденция той коментирал шведската подкрепа за НАТО и казал, че Стокхолм е изпратил експерти по бомбите в Ирак, за да обучават кюрдските сили, сражаващи се срещу ИД.

Акилов призна, че е убил петима души по време на нападението на 7 април миналата година. Жертвите бяха трима шведи, сред които 11-годишно момиче, белгийка и британски гражданин. Петнадесет души бяха ранени, допълва Франс прес.

Процесът срещу Акилов ще започне следващия месец. В Швеция обвиненията се повдигат след приключване на предварителното разследване и заподозреният остава в ареста през това време.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1552 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стойчо

2018.01.30 | 18:07

2
Красимир е прав,но само на 83%.
Krassimircho;

2018.01.30 | 17:17

1
Кой те кръсти ,,украшение на света''?! Да ти таковам и щатската демонокрация,мойто момче-иииийехуууу...

Добави коментар

Водещи новини