Румънският парламент избра правителството на Виорика Дънчила

  • 30 януари 2018 06:57

  • 1635
  • 0
Румънският парламент избра правителството на Виорика Дънчила
© Pixabay

Румънският парламент гласува "за" състава и програмата на новото правителство на страната начело с Виорика Дънчила от Социалдемократическата партия. 282 депутати и сенатори гласуваха "за", 136 бяха "против" и 1 "въздържал се", съобщава БТА.

Новият кабинет се нуждаеше от 233 гласа, за да стане факт.

Преди да стане министър-председател 54-годишната Дънчила беше евродепутат. Тя е смятана за близка до Ливиу Драгня.

Новият румънски кабинет има 27 министри, без да смятаме министър-председателя, включително четирима вицепремиери - Паул Стенеску, Виорел Щефан, Грациела Гаврилеску и Ана Бирчал. Четвъртият пост на вицепремиер е въведен по искане на премиера. Той е зает от Ана Бирчал, която е натоварена с "реализацията на стратегическите партньорства, по-конкретно със САЩ".

Своите постове в новия кабинет съхраниха външният министър Теодор Мелешкану, министърът на отбраната Михай Фивор, министърът на вътрешните работи Кармен Дан, министърът на правосъдието Тудорел Тоадер. В правителството има и нови имена - министърът на финансите Еужен Теодорович, министърът на транспорта Лучиан Шова, министърът на енергетиката Антон Антон, министърът на културата Джордже Ивашку.

Новият кабинет е коалиционен и включва две партии. Четири портфейла в него има Алиансът на либералите и демократите. Това са Теодор Мелешкану, Антон Антон, Грациела Гаврилеску и Виорел Илие, който е министър за връзките с парламента. Министърът на правосъдието е независим, а всички останали са членове на Социалдемократическата партия. В кабинета има 8 жени министри.

Премиерът и министрите ще се закълнат тази вечер пред президента Клаус Йоханис. Предишното правителство подаде оставка на 15 януари, след като СДП лиши от подкрепа премиера Михай Тудосе зарази вътрешнополитически конфликт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини