Германски институт, свързан с автоконцерни, провеждал опасни за здравето опити с хора

  • 29 януари 2018 14:48

  • 2130
  • 3
Германски институт, свързан с автоконцерни, провеждал опасни за здравето опити с хора
© gettyimages (архив)

Създаден от трите най-големи германски автоконцерна - Volkswagen, BMW и Daimler – изследователски институт е финансирал опити върху хора, за да се установи влиянието на азотния диоксид – газ, който се отделя при работата на дизеловите мотори върху човешкото здраве, предаде РИА Новости.

Според медии от западноевропейска държава, цитирани от руската информационна агенция, спонсорираният от компаниите Научноизследователски институт по въпросите на климата и здравеопазването в транспорта (EUGT) от 2012 до 2015 г. е подкрепял краткосрочно изследване на влиянието на азотния диоксид.

Към прочуванията, провеждани в клиника, намираща се в западния град Аахен, са били привлечени 25-ма души. Хората в продължение на няколко часа са вдишвали вредното за тяхното здраве вещество. Той призна, че ЕUGT е давал пари за проекта, но не е оказвал натиск върху учените как да се провежда експериментът.

Ню Йорк таймс миналата седмица написа как Volkswagen е провеждал подобни тестове върху маймуни. С помощта на това изследване компанията е искала да провери информация на Световната здравна организация (СЗО) за това, че азотният диоксид причинява рак.

"Такива опити не може да се оправдаят с нищо", заяви официалният говорител на правителството в Берлин начело с Ангела Меркел Щефен Зайберт. "Тези експерименти постават много въпроси, най-вече от етичен характер", коментира той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2130 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.01.30 | 01:09

3
Европейски норми..! После ни дават акъл и ни санкционират. Нагли гадове..!
Ввв

2018.01.29 | 22:18

2
Айде бе,сега и в концлагери ще кажете,че са ги вкарали

2018.01.29 | 21:36

1
НИКОГА ПОВЕЧЕ ФОКСЛАГЕН.

Добави коментар

Водещи новини