Победа на Австрийската народна партия на изборите в провинция Долна Австрия

  • 28 януари 2018 21:01

  • 1386
  • 0
Победа на Австрийската народна партия на изборите в провинция Долна Австрия
© Pixabay

Изборите за регионален парламент в провинция Долна Австрия завършиха с победа на Австрийската народна партия и нейната ръководителка Йохана Микъл-Лайтнер, спечелила 49,6 процента от гласовете на близо 1,4 милиона австрийски избиратели.

Партията запазва абсолютното мнозинство с 29 депутатски мандата в 56-членния парламент на Долна Австрия.

На второ място с 23,9 процента се нарежда Австрийската социалдемократическа партия, което е плюс 2,3 процента спрямо предишните избори и гарантира на партията 14 депутатски кресла.

Австрийската партия на свободата, печели 14, 8 процента от гласовете, отбелязва плюс 6,6 процента и удвоява броя на мандатите в провинциалния парламент от 4 на 8. В изявленията си политическите наблюдатели коментират, че скандалът около водача на листата на десните Удо Ландбауер във връзка с намерените брошури с нацистки песни в бюрото на дясната организация "Германия", чийто заместник-председател е Ландбауер, е осуетил партийните цели, а именно: да удвои изборния резултат от последните провинциални избори в Долна Австрия и да осуети абсолютното мнозинство на Австрийската народна партия в бъдещия парламент на Долна Австрия.

Вчера президентът на страната Александър Ван дер Белен поиска от Ландбауер да оттегли кандидатурата си, малко по-късно в изявления за медиите Йохана Микъл-Лайтнер заяви, че няма да работи с политик, който компроментира името на провинцията. Това свое становище тя потвърди и в първи изявления след изборната победа, като подчерта същевременно желанието си да сътрудничи с всички партии.

След обявяване на изборния резултат функционер от Австрийската партия на свободата уточни, че Ландбауер вероятно няма да бъде включен в правителството, но не е ясно дали ще заеме един от осемте депутатски мандата. Самият Ландбауер декларира своето желание да работи за изпълнение на предизборните обещания.

В парламента на Долна Австрия за първи път влиза партията НЕОС с два мандата, Партията на зелените губи един мандат и присъства в парламента с три депутатски кресла, пише БТА.

Съставът на новото провинциално правителство включва шестима представители на Австрийската народна партия, двама от Австрийската социалдемократическа партия и един от Австрийската партия на свободата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини