Брюксел свиква среща с министри от девет европейски страни заради влошено качество на въздуха

Европейската комисия съобщи, че на 30 януари свиква среща с министри от девет страни от Европейския съюз, включително Франция, Германия и Великобритания, визирани от процедура за нарушение заради неспазването на нормите за качество на въздуха, предаде БТА, цитирайки АФП.

Тези страни са сред 23 държави, които надхвърлят определените в ЕС ограничения за емисиите на азотен диоксид и фини прахови частици (PM10) - замърсители, дължащи се главно на автомобилното движение и опасни за здравето. Освен министрите на околната среда от трите споменати страни, ЕК вика в Брюксел екоминистрите на Чехия, Испания, Италия, Унгария, Румъния и Словакия. Комисията възнамерява да сезира съда на ЕС - напреднал етап в европейските процедури за нарушение, до който се прибягва, когато дадена държава не изпълнява препоръките на ЕК, въпреки неколкократните предупреждения. България и Полша вече минаха през тази фаза за неспазване на нормите за качеството на въздуха.

Министерската среща на 30 януари има за цел "да бъдат предпазени гражданите и да стане ясно, че ако няма подобряване на качеството на въздуха, ще има законови последици" за тези страни, заяви днес еврокомисарят за околната среда Кармену Вела. Над 400 000 европейски граждани умират всяка година в резултат на замърсения въздух, който причинява също респираторни и сърдечно-съдови заболявания, припомня АФП. ЕК съобщи, че днес е приела "план за действие" с мерки, които имат за цел да помогнат на страните членки да изпълнят екорегулациите на ЕС.

Преди година Еврокомисията отправи последно предупреждение към пет от 13-те страни, които не спазват определените лимити за азотен диоксид - Франция, Германия, Великобритания, Испания и Италия. Сред възможните мерки, предложени тогава от Брюксел, бяха "ограничаване на обема на трафика", "преминаване към електрически автомобили", "адаптиране на поведението на водачите" и "намаляване на емисиите от дизеловите превозни средства". Към шестнайсет страни е задействана процедура за нарушение на различен стадий във връзка с ограниченията на емисиите на фини прахови частици.

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

В кои области Българското председателство на Съвета на ЕС бележи реални успехи до момента?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?