Папа Франциск отслужи литургия за жертвите на Пиночет

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отслужи в Чили литургия за жертвите на диктатурата на Аугусто Пиночет, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Службата бе проведена на летището във военновъздушната база Макеуе, където са били извършени тежки нарушения на правата на човека.

Папата подчерта, че литургията е "за всички, които са страдали и загинали, и за тези, които всеки ден носят теглото на множество несправедливости".

Години преди военната диктатура на генерал Пиночет земята, на която е построена базата, е била отнета от местните жители от племето Мапуче. Конфликтът дали земята трябва да бъде върната продължава и до днес, отбелязва АП.

По време на диктатурата базата е била използвана като център за задържане. По време на литургията папата призова местните жители да се откажат от насилието, целящо да бъдат чути техните искания, включително връщането на земи и признаване на езика и културата им.

Посещението на Светия отец в Чили е белязано от поредица нападения срещу църкви, предприятия и полицията, отбелязва АП.
"Не може да се иска признаване, унищожавайки другия, защото единственото, до което води това, е още насилие и разделение. Насилието води до насилие, разрушенията засилва разделението", подчерта папата.

Хиляди приветстваха Франциск при пристигането на автомобила на папата в Темуко.

Вчера главата на Римокатолическата църква се срещна с жертви на сексуални посегателства, извършени от свещеници, и им поиска прошка.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет