Ден за размисъл в Каталуния

  • 20 декември 2017 09:22

  • 985
  • 1
Ден за размисъл в Каталуния
© Gettyimages

Днес е ден за размисъл преди решаващия вот в Каталуния. На 21 декември там ще се проведат регионални избори, свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област.

Снощи основните претенденти закриха предизборната си кампания.

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон отправи от Брюксел последен призив към каталунците да гласуват за неговата листа. Пучдемон, който говори пред симпатизантите си чрез видео връзка. Той успя да замине преди Испания да издаде заповед за арест срещу него по обвинение в бунт и подривна противодържавна дейност.

В речта си той определи регионалните избори като „въпрос на чест“.Това състезание до момента е изключително странно, тъй като водачите, на политическите партии, които се борят за независимост, или са в затвора, или са в изгнание. В Испания не съществува имунитет, така че дори да спечелят изборите, те нито ще излязат от затвора, нито има шанс да не бъдат арестувани, стъпят ли на испанска територия.

До тежката политическа криза се стигна през октомври след едностранното обявяване на независимост и намесата на централната власт, която разпусна регионалния парламент. В момента провинцията се управлява от държавен секретар – наместник на Мадрид.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
985 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Bg

2017.12.20 | 10:44

1
Травестити

Добави коментар

Водещи новини