Вещи на Чаушеску бяха продадени на търг

  • 27 януари 2012 15:45

  • 809
  • 0
Вещи на Чаушеску бяха продадени на търг
© Интернет

Бронзов як от Мао Дзедун и сребърен гълъб от шаха на Иран са сред подаръците на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску, които се продаваха на търг.

Статуята от китайският лидер беше продадена за 12 000 евро – 40 пъти над началната цена.

Търгът се проведе в деня на 94-ата годишнина от рождението на Чаушеску. Той беше озаглавен "Златната ера", беше посветен на последните години от управлението на Чаушеску, когато комунистическата партия представя живота в Румъния в много добра светлина, с всъщност хората се борят с недостиг на храна, режим на тока и са следени от тайната полиция.

"Този търг е първият по рода си, защото събира обекти от частни колекции и такива, които са били притежание на семейство Чаушеску, но са били продадени от държавата", казва Михаил Стомф, който оглавява отдел "Частни продажби" в аукционна къща Artmark. "Стойността е преди всичко историческа", допълва той.

На търга се предлагаше и килим с начална цена 800 евро, на който е изобразено семейството на диктатора и който вероятно е бил в тогавашния Народен дворец, сега сградата на парламента, вдъхновена от посещение в Северна Корея през 1971 г. Килимът обаче не е намерил купувач, съобщава румънската информационна агенция Mediafax.

Някои от предметите първоначално бяха продавани от държавната институция, отговорна за притежанията на Чаушеску. Сред купувачите e имало японци, американци, канадци, британци.

 

Последвайте канала на

809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини