Министърът за Брекзита: Лондон няма да плати сметката без търговско споразумение с ЕС

  • 10 декември 2017 21:21

  • 3530
  • 5
Министърът за Брекзита: Лондон няма да плати сметката без търговско споразумение с ЕС
© Getty Images/Guliver

Великобритания няма да плати на Европейския съюз сметката по "развода", изчислена на 40-45 милиарда евро, ако не успее да сключи търговско споразумение с Брюксел. Това заяви днес министърът за Брекзита Дейвид Дейвис, цитиран от Франс прес.

В петък двете страни постигнаха компромис по принципите на финансовото уреждане на Брекзит като част от споразумение за условията на излизане от ЕС от края на март 2019 година, което подготви пътя за обсъждане на бъдещите търговски отношения, припомня агенцията.

На въпрос дали Лондон ще плати сметката при липса на търговска сделка Дейвис отговори пред Би Би Си, че това ще "зависи от получаването на преходен период" и "търговско споразумение ".

В шоуто на Андрю Мар по Би Би Си министърът определи обещанието на правителството да предотврати всякакво връщане на твърда граница с Ирландия след Брекзита като "заявяване на намерение", а не толкова законово обвързваща стъпка, предаде Ройтерс.
Британските власти са поддръжници на запазването на "прозрачна" граница между Северна Ирландия и Ирландия, дори Лондон и Брюксел да не успеят да постигнат споразумение за Брекзит, каза Дейвис, цитиран от ТАСС.

"Мисля, че ако не постигнем споразумение, ще трябва да намерим начини да гарантираме, че границата ще бъде безпрепятствена и невидима", отбеляза той, отговаряйки на въпрос за процедурата по решаване на граничния въпрос при хипотетично оттегляне на Великобритания от ЕС в отсъствие на споразумение с Брюксел по условията на Брекзита.

"Великобритания се стреми да осигури всеобхватна сделка за свободна търговия с ЕС и иска тя да бъде подписана, малко след като напусне блока през 2019 година", каза още Дейвис, цитиран от Ройтерс. Страната му иска търговското споразумение с ЕС да надхвърля договореното между Брюксел и Канада. Той описа предпочитаната сделка като "Канада плюс плюс плюс", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3530 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
георги

2017.12.11 | 16:56

5
Е как, нали Грейт Вритън ще бъде достойно заменена от Западните балкан-чета. Смех по рапонски!
Kik

2017.12.11 | 16:52

4
Англичаните се чувстват много специални. Канада приема свободното придвижване на хора и получи търговско споразумение. Англия иска същото споразумение- без свободно придвижване на хора. Няма да го получи- няма да плати сметка- Европа я боли оная работа. Няколко милиардя по
гост

2017.12.11 | 16:52

3
Дрън, дрън -Европа като се лиши от този скъп пазар- ще изнася в Арбания ли?

2017.12.11 | 13:38

2
Е ЗНАЧИ НЯМА ДА НАПУСНЕ И ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН ДА ПЛАТИ.

2017.12.11 | 13:38

1
търговско споразумение няма да има защото юк не предлага нищо интересно за ЕС

Добави коментар

Водещи новини