Брекзит: Наближава часът на истината в преговорите

  • 04 декември 2017 06:28

  • 3575
  • 0
Брекзит: Наближава часът на истината в преговорите
© Pixabay

Министър-председателката на Обединеното кралство Тереза Мей ще опита да убеди днес европейците, че обещанията й вече са достатъчни за това ЕС да склони да започне търговските преговори, които Лондон иска толкова настойчиво, съобщи Франс прес.

Мей ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на работен обяд, който може да е важна стъпка към финализирането на принципно споразумение по условията на развода, насрочен за края на март 2019 година. Тя ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, посочи Даунинг стрийт.

"В понеделник предстои важен етап по пътя към Европейския съвет през декември, който ще е от ключово значение", каза снощи говорителка на британското правителство.

По думите на европейски дипломатически източник остават "четири или пет точки за договаряне" по трите теми, които ЕС определи за абсолютни приоритети, така че сключването на сделка ще е "трудна", но "постижима" задача.

Уреждането на финансовия въпрос между ЕС и Обединеното кралство изглежда вече върви в правилна насока, но също така е важно каква ще е съдбата на гражданите на ЕС на Острова и на британците в държавите членки след Брекзит, отбеляза АФП. Като най-сложен проблем през последните седмици се очерта уреждането на статута на ирландската граница.

"Поисках от Тереза Мей да сложи на масата окончателно предложение най-късно на 4 декември, за да можем да оценим дали има достатъчен напредък по време на следващата европейска среща на върха" на 14-15 декември в Брюксел, припомни в петък Туск.

Последвайте канала на

БТА
3575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини