Нараства подкрепата за още една "голяма коалиция" в Германия

  • 25 ноември 2017 10:09

  • 2402
  • 2
Нараства подкрепата за още една "голяма коалиция" в Германия
© gettyimages (архив)

Членовете на германската Социалдемократическа партия вероятно ще одобрят подновена коалиция с консерваторите на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, ако партийните лидери представят убедително предложение, заяви член на изпълнителното ръководство на СПД, цитиран от Ройтерс.

В интервю за в. "Пасауер нойе пресе" Нилс Анен призова за бързи действия за сформиране на ново правителство на Германия предвид многобройните кризи по света и заяви, че "голяма коалиция" не може да бъде изключена. По думите му СПД трябва да чуе от "провалилия се канцлер" как тя си представя бъдещето управление, преди да се съгласи с още едно четиригодишно обвързване с консерваторите.

Вчера лидерът на ГСДП Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден се съгласи за разговори с Меркел за съживяване на коалиционното правителство, но подчерта, че решение не е взето и че партийните членове ще имат последната дума по каквато и да било сделка. По думите му партийните лидери са се съгласили за разговори от чувство за отговорност пред Германия и Европа.

"Германия спешно се нуждае от предвидимо и надеждно правителство. Голяма коалиция би могла да е опция и ние не бива да я изключваме", каза Анен в днешното интервю, като добави, че СПД е фокусирана върху "това, което е най-добро за страната". Той приветства плановете всяко евентуално коалиционно споразумение да се постави на гласуване от партийните членове.

"Сигурен съм, че ако ръководството на СПД направи убедително предложение, то ще успее да убеди членската маса", каза той.
Анен спомена застраховането на гражданите и по-добрата защита на наемателите като теми, по които социалдемократите трябва да се договорят с консерваторите.

Заместник-лидерът на СПД Ралф Щегнер заяви пред вестникарската група "Функе", че Шулц трябва да запази лидерската си роля, понеже продължава да се радва на силна подкрепа вътре в партията. "Няма абсолютно никакво съмнение че Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден ще бъде преизбран за председател с добър резултат", каза той.

Последвайте канала на

БТА
2402 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.25 | 21:48

2
БСП УМРЕ

2017.11.25 | 21:48

1
ще изгонят шулц гарантирано

Добави коментар

Водещи новини