Стотици каталунски демонстранти в Брюксел призоваха ЕС да защити демокрацията в Каталуния

  • 12 ноември 2017 20:23

  • 3042
  • 1
Стотици каталунски демонстранти в Брюксел призоваха ЕС да защити демокрацията в Каталуния
© Gettyimages

Стотици каталунски сепаратисти демонстрираха в Брюксел с призив към ЕС "да защити демокрацията" в Каталуния в името "на ценностите, на които е основана Европа", предаде Франс прес.

"Засрами се, Европа", пишеше на табелите на протестиращите в парк на Брюксел близо до европейските институции. Други надписи призоваваха за освобождаване на задържаните "политически затворници".

Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който сега е в Брюксел, не се включи в демонстрацията, организирана от сепаратистки групи от Белгия, Холандия и Люксембург. "Европа, бъдещето ти зависи от това, което ще направиш с Каталуния!", заяви Антони Комин, един от четиримата министри на бившето каталунско правителство, които от 30 октомври са в изгнание в Белгия заедно с Пучдемон.

"ЕС бе изграден, за да се гарантира, че тоталитаризмът и фашизмът никога няма да се завърнат", добави Комин под ръкоплясканията на присъстващите.

"Демокрацията в Испания не само е болна, ами на практика е мъртва", заяви европейският депутат Жозеп-Мария Терикабрас след вчерашната внушителна демонстрация в Барселона в подкрепа на освобождаване на задържаните в Испания сепаратистки лидери. "Ужасно е, че европейските институции не разбират, че когато се атакува демокрацията, не може да се аплодира (испанския премиер Мариано) Рахой и институциите в Испания, които действат извън закона", добави каталунският парламентарист.

Освен каталунските знамена, на демонстрацията се развяваха знамена на Фландрия като знак за подкрепа от фламандските сепаратисти, както и валонски, баски и уелски знамена.

Срещу Пучдемон и другите четирима сепаратистки лидери е издадена европейска заповед за арест от Испания. Те са оставени на свобода в очакване на първо съдебно изслушване по същество на 17 ноември в Брюксел, на което ще се разгледат заповедите за задържането им.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3042 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.13 | 08:43

1
По-точно са хиляди..!

Добави коментар

Водещи новини