Мариано Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния

  • 12 ноември 2017 17:16

  • 2459
  • 1
Мариано Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния
© Gettyimages

Да си върнем демократична и свободна Каталуния, призова испанският премиер Мариано Рахой в Барселона. Той посети столицата на Каталуния за първи път откакто правителството пое пряко управлението над автономната област, предаде Франс прес.

На митинг на неговата консервативна Народна партия преди насрочените от централното правителство регионални избори на 21 декември, Рахой прикани бизнеса да не напуска Каталуния, а испанците - да не бойкотират каталунските стоки: "Искам да кажа на всички испанци да не спират да купуват и да консумират каталунски стоки".

От началото на кризата 2400 компании са се изтеглили от областта.

Премиерът заяви, че е възстановил законността и демокрацията, като е поставил Каталуния под прякото управление на Мадрид. "Искаме Каталуния - разумна, предприемчива, динамична, приветлива и отворена, сигурна и надеждна. Каталуния е Испания и Испания е Каталуния", добави той.

Рахой призова каталунците да изгонят сепаратистите от регионалния парламент на насрочените от него избори на 21 декември, предаде Асошиейтед прес. Той каза пред присъстващите на митинга на Народната партия: "Искаме масово участие (в изборите), за да поставим началото на нов период на нормалност. Важно е да възстановим чувството за нормалност в Каталуния, и то възможно най-бързо, за да намалим социалните и икономическите напрежения".

Двама от всеки трима каталунци са на мнение, че излизане на Каталуния от Испания е невъзможно в относително близко бъдеще, сочат резултати от анкета, публикувани в испанския вестник "Паис" и цитирани от БТА. Освен това 76 на сто от анкетираните смятат, че решението на Мадрид да свика предсрочни регионални избори в автономната област е разумно, показва социологическото проучване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2459 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ILIYAN NEDEV

2017.11.14 | 01:27

1
SKORO RAJOY SHTE E V NEBITIETO KADETO MU E MYASTOTO PRI VSI4KI NE4ISTIVCI.OKUPIRAHA TEZI URODI KANARSKITE OSTROVI I KAZVAT 4E SA TYAHNI A TOLKOVA GUANCHE IZBIHA!BOG BAVI NO NEZABRAVYA!

Добави коментар

Водещи новини