Германия подкрепя Мадрид в каталунската криза

  • 03 ноември 2017 15:22

  • 1116
  • 0
Германия подкрепя Мадрид в каталунската криза
© Getty Images/Guliver

Германското правителство подкрепи днес начина, по който Мадрид се справя с кризата в Каталуния, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало ден след като испански съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража на осем членове на сваленото от власт регионално правителство заради ролята им в опита за откъсване на автономната област от страната.

"Според мнението на германското федерално правителство Испания е правова държава и поради това като говорител на правителството аз не виждам причина да коментирам решенията на испанските съдилища", заяви пред журналисти правителственият говорител Щефен Зайберт.

"За нас е важно и от огромен интерес единството и конституционният ред в Испания да бъдат запазени", подчерта Зайберт. Той добави, че Берлин подкрепя изцяло позицията на испанския премиер Мариано Рахой.

Днес се очаква да бъде издадена европейска заповед за арест на сваления каталунския премиер Карлес Пучдемон, който в момента е в Брюксел.

Герт Буржоа, министър-председателят на Фландрия, която в миналото също е имала сепаратистки стремежи, осъди днес задържането на уволнените каталунски министри и призова ЕС да посредничи в спора, съобщи Ройтерс.

Озадачен съм, че в днешна Европа е възможно да бъдат затваряни демократично избрани лидери, каза Буржоа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини