Премиерът на Шотландия осъди решението за арест на 8 каталунски министри

  • 03 ноември 2017 12:32

  • 1318
  • 3
Премиерът на Шотландия осъди решението за арест на 8 каталунски министри
© gettyimages (архив)

Шотландският премиер Никола Стърджън (на снимката) осъди решението на испански магистрати да поставят временно под стража осем души от каталунското регионално правителство, уволнено от Мадрид, след като едностранно обяви областта за независима, предаде АФП.

"Каквото и да мисли някой за Каталуния, грешно е да се хвърлят в затвора избрани от народа ръководители и това трябва да бъде осъдено от всички демокрации", написа Стърджън в Twitter.  "Разногласията за бъдещето на Каталуния са политически. Те трябва да бъдат решени по демократичен път, а не като се хвърлят зад решетките политическите опоненти", добави ръководителят а на шотландското правителство.

Мярката за неотклонение задържане под стража бе наложена на каталунските регионални министри заради ролята им в опита за отделяне на автономната област от Испания. Очаква се днес да бъде издадена европейска заповед за арест на отстранения от поста председател на каталунското правителство Карлес Пучдемон и четирима негови министри, които се намират в Белгия и отказаха да се явят пред съда.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1318 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.11.05 | 10:41

3
ИСПАНИЯ Е ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА, НАКАЗВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ.
каката на баткото

2017.11.05 | 10:39

1
мислехче испания е демократична страна!!!жалко ,вече не е!!!

2017.11.05 | 10:40

2
я си иби майката терористична

Добави коментар

Водещи новини