Редица държави от ЕС не признаха независимостта на Каталуния (обновена)

  • 27 октомври 2017 21:07

  • 12441
  • 4
Редица държави от ЕС не признаха независимостта на Каталуния (обновена)
© Gettyimages

Най-влиятелните и големи  държави в Европейския съюз не признаха независимостта на Каталуния, предаде БТА. Ето какво обявиха Франция, Германия, Белгия, Великобритания и Италия:

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява "всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията", призова говорителят на Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон, от своя страна, увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята "пълна подкрепа" в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния.

"Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой... Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа", заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призова днес властите в Мадрид и Барселона към диалог след решението на парламента на Каталуния да обяви независимост на испанската област:

"Една политическа криза може да бъде решена само чрез диалог", написа Мишел в "Туитър". "Призоваваме за мирно решение при спазване на националния и международния ред", добави той.

Британското правителство обяви днес, че няма да признае едностранно обявената независимост на Каталуния и изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено, предадоха АФП и ТАСС.

"Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент", се казва в изявлението на говорител на "Даунинг стрийт" 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

"Продължаваме да искаме спазване на принципа за върховенство на закона, уважение към испанската конституция и запазване на единството на Испания", заявява говорителят на британското правителство.

Обявяването на независимост на Каталуния е "много сериозен акт отвъд рамките на закона", който Италия "не признава и няма да признае". Това заяви днес италианският външен министър Анджелино Алфано по повод решението на регионалния парламент в Барселона, предаде ДПА. По думите му сега е необходим диалог, която да предпази населението от "ескалация на напрежението, съвсем неприсъщо на единна и силна европейска страна като Испания".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
12441 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.11.06 | 14:06

4
Съединението прави силата. Всичко останало е разкол, ерес.
Jesus

2017.10.30 | 11:25

3
...da si vzemat i nashata izdunka (Stoichkov), che da ne ni srami pred sveta poveche tozi seliandur !
гошо

2017.10.30 | 11:25

2
Франсетата се страхуват от независими баски,каталунци и немски Елзас,Германия да не се отцепи Бавария,че отново стават на 100 градове държавици,Италия вече се разпада...
God

2017.10.30 | 11:25

1
Ama za kosovarite det ubivaha gi priznaha mamka im dvulichna

Добави коментар

Водещи новини