Властите във Венето готови със законопроект за регионална автономия

  • 23 октомври 2017 20:12

  • 2093
  • 2
Властите във Венето готови със законопроект за регионална автономия
© gettyimages (архив)

Правителството на северната италианска област Венето ще представи още утре законопроект за разширяване на регионалната автономия, каза днес губернаторът на областта Лука Дзайя след извънредно заседание на правителството, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

То се състоя ден след референдумите във Венето и в другата голяма северна област - Ломбардия, за получаване на повече автономия. Във Венето 98,1 на сто от гласувалите отговориха с "да", като във вота участваха 57,2 процента от избирателите. В Ломбардия за автономия се изказаха 95,3 на сто при 38,4 процента избирателна активност. Според Дзайя законопроектът, който ще бъде представен на централното правителство в Рим, ще сложи началото на преговори с държавата. "След това той ще бъде изпратен в регионалния съвет за окончателно одобрение и ще стане договор, който ние ще предложим на правителството. Вярвам, че Рим ще приеме за сведение всичко, което става сега. Това е много важна страница от историята", каза губернаторът.

Той за пореден път подчерта, че законопроектът ще предвижда "предаването на областта на всички 23 предвидени от конституцията пълномощия от центъра", а също така запазването на 90 на сто от данъчните приходи в регионалната хазна, както предвижда автономният статут на съседната област - Трентино. "Ако Рим не приеме нашите искания, това ще бъде трагичен сигнал за страната, защото ще противоречи на демокрацията", каза Дзайя, цитиран от ДПА. По-рано днес лидерът на дясната италианска партия "Северна лига" Матео Салвини каза през репортери в Милано, че референдумите в две италиански области, желаещи повече автономия, бяха "урок по демокрация за Европа".

"Това е победа не само за Северната лига, но и за народа", писа той в Туитър малко по-рано. Според него 5-те и половина милиона граждани на Ломбардия и Венето, гласували за повече автономия във вчерашните референдуми, са дали началото на процес на промяна отдолу нагоре. Двете богати северни италиански области, които дават до 30 процента от брутния вътрешен продукт на Италия, искат да имат повече контрол върху данъчните постъпления и да имат по-голямо влияние върху политики като имиграцията, сигурността, образованието и околната среда.

За разлика от референдума в испанската автономна област Каталуния, италианските референдуми не бяха за независимост, а имаха консултативен характер и бяха одобрени от конституционния съд. "Имам важната задача да изпълня историческия мандат, който милиони хора в Ломбардия дадоха за получаване на реална автономия", заяви губернаторът на Ломбардия Роберто Марони, цитиран от ДПА.

Италианското правителство до момента не е коментирало резултатите от двата референдума. В Ломбардия за първи път в Италия гласуването беше електронно. Критици на референдумите посочиха, че в гласуването е имало технически проблеми и че високата цена за плебисцита не е оправдана, при положение че правителството в Рим не е длъжно да се съобразява с резултатите от вота, а и защото регионите могат да искат повече автономия и без референдум.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2093 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
кво стана

2017.10.25 | 01:28

2
с евроатлантическите ценности за глбализация и свят без нации, раси и полове ?

2017.10.25 | 01:28

1
пак английските спонсори правят тъпотии, ще им се връща да повръщат

Добави коментар

Водещи новини