Започна срещата на вътрешните министри на Г-7 за джихадистката заплаха

  • 19 октомври 2017 21:15

  • 1686
  • 0
Започна срещата на вътрешните министри на Г-7 за джихадистката заплаха
© Getty Images (Архив)

Вътрешните министри на страните от Г-7 се събраха на италианския остров Иския да обсъдят заплахата от чуждестранните бойци, които бягат в други държави след падането на няколко джихадистки крепости в Сирия и Ирак, предаде Франс прес.

Другият голям дебат на Г-7, който ще приключи утре следобед, ще е борбата с онлайн тероризма, и в него ще участват представители на четири от интернет гигантите: Гугъл, Фейсбук, Туитър и Майкрософт.

Италианският вътрешен министър Марко Минити посрещна колегите си от САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия и Великобритания, както и европейските комисари за миграцията Димитрис Аврамопулос и за сигурността Джулиан Кинг и генералния секретар на Интерпол Юрген Щок.

След освобождаването на сирийския град Ракка, който бе крепост на радикалната групировка "Ислямска държава", съдбата на намиралите се там чуждестранни бойци е от особена важност за участниците в тази среща на Г-7. На нея ще бъде обсъден и обменът на информация между държавите с цел ефикасна борба срещу това явление.

Между 25 000 и 30 000 души от стотина различни националности, в това число 5000 от Европа, съставят този добре обучен контингент бойци, които може да се разпръснат из цял свят.

"Част от тях със сигурност са убити, но не знаем колко. А други ще се опитат да се върнат у дома и това е една от темите, които ще обсъдим", казва Минити в публикувано днес интервю за в. "Стампа".

Около 2000 полицаи и военни се грижат за сигурността на делегациите по време на форума на остров Иския. Около 200 демонстранти антиглобалисти, дошли от Неапол, преминаха в шествие на пристанището на Иския зад транспарант с надпис "Не на Г-7. За един свят без граници". Шествието бе държано на разстояние от мястото, където заседават делегациите за министерската среща.

Последвайте канала на

БТА
1686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини