Ердоган е на първо посещение в страна от ЕС след осуетения опит за преврат (видео)

  • 17 октомври 2017 20:21

  • 2910
  • 3
Ердоган е на първо посещение в страна от ЕС след осуетения опит за преврат (видео)
©

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе посрещнат сърдечно от полския си колега Анджей Дуда днес във Варшава по време на първото си официално посещение в страна от ЕС след осуетения опит за преврат от юли 2016 г., предаде АФП.

Ердоган посети Белгия през май за среща на НАТО и Хамбург за среща на Г20 през юли, но Полша е първата страна от ЕС, която го покани на посещение в рамките на двустранните отношения, след преследванията, предприети в Турция срещу заподозрени за участие в опита за преврат.

Полша подкрепя стремежа на Турция за присъединяване към ЕС, заяви Дуда пред журналисти след среща на четири очи с турския президент. "Турция е особено важен партньор на ЕС в сферата на сигурността", посочи Дуда.

Преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, започнали през 2005 г., са в мъртва точка. Германският канцлер Ангела Меркел поиска наскоро спиране на преговорите, но повечето от останалите страни от ЕС предпочитат за момента запазване на тази крехка връзка, въпреки опасенията им по отношение на някои прояви на турския режим.

"Ако ЕС смята, че "присъединяване на Турция не е възможно, да ни го каже най-накрая", отбеляза Ердоган. Според него Турция е изразходвала "30 милиарда долара", за да приеме на своя територия над три милиона мигранти, докато ЕС, който обеща шест милиарда евро, "е предоставил за момента едва 885 милиона".

По време на визитата на Ердоган във Варшава между Турция и Полша бяха подписани пет двустранни споразумения, включително програма за реализация на споразумението за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата в периода 2017-2020 г., декларация за намерения между министерствата на отбраната на двете страни, споразумение за социално осигуряване.

Полският президент благодари на турския си колега за изпълнението от Турция на задълженията й към ЕС, свързани с усилията за преодоляване на миграционната криза. Освен това полският лидер изрази надежда за развитие на отношенията с Анкара в сферата на укрепване на източния фланг на НАТО, в областта на разширяване на двустранните икономически контакти и взаимодесйтвието в енергийната сфера, както и за възстановяване на турстическата привлекателност на Турция за поляците. Ердоган заяви, че Турция възнамерява да увеличи равнището на стокообмена с Полша.

Мая Йорданова
2910 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.24 | 08:47

3
циганина играе двойна игра докато му счупят краката

2017.10.24 | 08:47

2
НАГЪЛ МРЪСЕН БОКЛУК

2017.10.24 | 08:47

1
турция ще я приемат в анадолския съюз, може би...

Добави коментар

Водещи новини