Появата на крайнодесен политик на Панаира на книгата във Франкфурт доведе до протести, сблъсъци и на

  • 15 октомври 2017 09:04

  • 1346
  • 2
Появата на крайнодесен политик на Панаира на книгата във Франкфурт доведе до протести, сблъсъци и на
© Getty Images

Появата на Бьорн Хьоке от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" на панаира на книгата във Франкфурт вчера доведе до сблъсъци, предаде ДПА.

Хьоке присъства на представянето на книгата "Живот с левите" (Mit Linken leben) на дясното издателство "Антайос" (Antaios). Радикални леви протестиращи скандираха "Вън нацистите!", докато привърженици на Хьоке им отвръщаха с "Всички мразят антифа" (съкратено от "антифашисти"). Полицията беше принудена да се намеси.

По-късно представянето на двама автори от дясното Движение за идентичност (Идентитарно движение) беше прекъснато заради гръмки протести, които заглушиха четенето.

В петък при друг инцидент музикален продуцент беше ударен с юмрук в лицето по време на четене на щанда на левия седмичник "Юнге фрайхайт" (Junge Freiheit). Представител на панаира потвърди вчера, че човек от публиката е нападнал Ахим Бергман, шеф на звукозаписната компания Триконт (Trikont record label). Изглежда реплика на Бергман по време на четенето е станала повод за агресията. Нападателят е бил задържан за установяване на самоличността. Бергман е получил медицинска помощ в болница и ще подаде жалба. Триконт, основан преди 50 години като книгоиздателство, сега се занимава изключително с музикална продукция.

"Антайос" и други десни издателства обвиниха организаторите, че не са осигурили на техните щандове достатъчна защита от леви активисти. В четвеъртък вечер щандовете на списание Tumult and издателство Manuscriptum бяха опразнени от неизвестни нарушители.

Антейос, малко издателство, което се рекламира като представител на "новата десница", се оплака тази седмица, че някои от изложените негови книги са били откраднати или залети с паста за зъби или кафе. Именно то издаде бестселъра "Краят на Германия" (Finis Germania), книгата на Ролф Петер Зиферле, описана от "Шпигел" като "краюйнодясна, антисемитска и ревизионистична от историческа гледна точка".

Последвайте канала на

БТА
1346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.16 | 12:57

1
Крайно-десните в Германия разсъждават правилно, Германия да напусне ЕС. Да видим тогава сините пyтки.

2017.10.16 | 12:57

2
като майчината ли ти??????? бледосиня путко!

Добави коментар

Водещи новини