Призоваха каталунския лидер Карлес Пучдемон да обяви независимост

  • 13 октомври 2017 15:18

  • 4062
  • 5
Призоваха каталунския лидер Карлес Пучдемон да обяви независимост
© gettyimages

Двама ключови политически съюзници на управляващата коалиция в Каталуния призоваха днес каталунския лидер Карлес Пучдемон да не губи повече време и да обяви независимост от Испания веднъж завинаги, предаде БТА, цитирайки АП.

Централните власти дадоха на Пучдемон краен срок до понеделник да изясни дали е обявил независимост в двусмислената си реч пред парламента тази седмица. В нея той каза, че Каталуния е подписала декларация за независимост, но предложи да замрази прилагането й за няколко седмици, за да се даде възможност за посредничество и диалог с испанското правителство. Испанското правителство заплаши да задейства безпрецедентни мерки за отнемане на самоуправлението на Каталуния, ако тя продължи с реализирането на плановете за отцепване.

В писмо с днешна дата крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" заяви, че Пучдемон трябва да пренебрегне предупреждението на испанското правителство, да отмени обявеното суспендиране и да провъзгласи категорично независимост. Партията държи 10 места в 135-местния каталунски парламент, но правителството на малцинството на Пучдемон е зависимо от подкрепата й, за да прокарва нормативни актове и не може да постигне мнозинство в регионалния парламент без нейна помощ.

Организацията "Каталунско национално събрание", която организира масови протести в подкрепа на отцепването, също публикува кратко изявление с подобно послание. Според нея няма смисъл декларацията за независимост да стои в изчаквателна позиция, щом Мадрид отказва да води диалог.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4062 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Алекс2

2017.10.17 | 00:02

5
Тоя Пучдемон не разбра ли че и в двата случая ще яде дръвцето !насила хубост не става бе испанци...

2017.10.17 | 00:02

4
Седесарска пyтка е тоя Пучдемон, хем обяви независимост, хем я отложи.

2017.10.17 | 00:02

2
Европейската СДС-демокрация призна сръбско Косово за държава, но не признава Каталуня. Нямаме работа в тоя курник.
той

2017.10.17 | 00:02

3
Ми иди в руския курник
Бг

2017.10.17 | 00:01

1
Тая независимост е като травестит...със всичките му такъми

Добави коментар

Водещи новини