ЕК поиска гаранции за независимостта на унгарската централна банка

  • 20 януари 2012 16:50

  • 1059
  • 1
ЕК поиска гаранции за независимостта на унгарската централна банка
©

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен призова днес Унгария да вземе конкретни мерки, за да гарантира
независимостта на централната си банка като условие за преговори за започване на "предпазната" помощ за Будапеща, предаде Ройтерс.

Днес Рен се срещна с Тамаш Фелеги, унгарския министър, отговарящ за преговорите с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). ЕК оказва натиск върху Будапеща заради спорните закони, приети през януари, включително този, който според Брюксел прави компромиси с независимостта на унгарската централна банка. "Рен отново посочи, че преди да можем да започнем официални преговори по програмата за финансиране от ЕС и МВФ, трябва да бъдат изпълнени определени условия", каза говорителят на ЕК Амадеу Алтафаж.
"Той най-вече подчерта, че Унгария трябва да вземе конкретни мерки, за да гарантира пълната независимост на централната си банка", отбеляза говорителят.
Унгарският премиер Виктор Орбан продължи да отстъпва от позициите си в спора с ЕС, заявявайки, че правителството е готово да измени спорните закони, дори ако е убедено в тяхната обоснованост, съобщи АП. Будапеща, например, ще се откаже от планираното сливане на централната банка с финансовия регулатор на страната заради критиките от ЕС. Орбан посочи, че ще подкрепи измененията "не заради силата на аргументите, а заради авторитета, с който се настоява за тях".

Последвайте канала на

БТА
1059 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.01.29 | 06:09

1
Намери се един да настъпи БАНКАТА по мазола!

Добави коментар

Водещи новини