ЕП: Затворът и предварителният арест да се използва като крайна мярка

  • 05 октомври 2017 14:37

  • 786
  • 0
ЕП: Затворът и предварителният арест да се използва като крайна мярка
© gettyimages (архив)

Европейският парламент прие днес резолюция, в която призова осъдените, които не представляват голяма заплаха за обществото, да бъдат държани под домашен арест, да полагат общественополезен труд и да бъдат подложени на електронно проследяване, вместо да бъдат въдворявани в затвор, предаде БТА.

Пренаселеността в затворите води до опасност от радикализация, държавите в Европейския съюз трябва да търсят други възможности, освен лишаването от свобода, се посочва в документа. ЕП призовава държавите от ЕС да подобрят условията в затворите.

Според мнозинството евродепутати лишаването от свобода и особено предварителното задържане трябва да бъдат прилагани като последна мярка и единствено със законно основание. ЕП е на мнение, че лишаването от свобода (временно и постоянно) е особено неподходящо за уязвими хора като непълнолетните, възрастните, бременните жени и хората със сериозно заболяване.

ЕП призова за осигуряване на достатъчно средства за обновяване на затворите и за предоставяне на затворниците на време извън килиите. Евродепутатите предупреждават, че все по-широкото навлизане на частните затвори може да засегне спазването на основните права. Изводите, залегнали в доклад на ЕП, бяха подкрепени с 474 гласа "за", 109 "против" и 34 въздържали се.

По данни от 2014 г. в затворите в ЕС се намират над половин милион души, като всеки пети все още не е чул присъдата си.

Последвайте канала на

БТА
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини