Баското правителство призова Мадрид да признае каталунската и баската нация

  • 24 септември 2017 19:35

  • 3922
  • 4
Баското правителство призова Мадрид да признае каталунската и баската нация
© gettyimages (архив)

Министър-председателят на баското правителство Иниго Уркулу Рентерия призова днес испанската държава да признае каталунската и баската нация и да им разреши да организират референдуми за независимост по примера на Шотландия и Квебек, предаде БТА, цитирайки АФП.

"В очите на света испанското правителство е част от проблема, а не от решението", посочи Уркулу, като упрекна Мадрид за начина, по който действа в рамките на каталунската криза. Той каза това на годишното събрание на управляващата Баска националистическа партия (БНП). В изказването си баският премиер отправи множество критики срещу испанското правителство на Мариано Рахой, без да го посочва поименно, изтъквайки, че "испанската държава се е изгубила в своя лабиринт" и "се е провалила". Той призова за диалог, като по думите му "отправната точка ще бъде признаването на две нации (баска и каталунска), които искат по демократичен и свободен начин да решават своето бъдеще и да имат гаранции". По думите му моделът, това е Шотландия или по-скоро Обединеното кралство, което е приело своята многонационална действителност и е приело Шотландия да определи бъдещето си по демократичен и свободен начин през 2014 година. Уркулу посочи и "канадския модел", позволил на жителите на Квебек да изразят волята си през 1980 и 1995 година.
Шотландците и квебекските граждани отхвърлиха независимостта, припомня АФП.

Правителството на Рахой се нуждае от подкрепата на БНП за одобрението на държавния бюджет за следващата година. Кабинетът бе принуден в четвъртък да отложи за по-късно дебатите в Конгреса поради безпокойствата на баската партия след операцията в Барселона в сряда, когато бяха арестувани 14 високопоставени каталунски чиновници, впоследствие освободени в петък.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3922 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.10.02 | 14:20

4
По австрийската телевизия ORF 2 даваха разширен репортаж за България за последните пет години по управлението на Герб животът е поскъпнал над два пъти а българинът живее най зле в отчайваща бедност!

2017.10.02 | 14:20

3
БАСКИТЕ ДА СА ИБАСКАТ

2017.10.01 | 19:29

2
Референдума е основен принцип на демокрацията. Къде е демокрацията.
ILIYAN NEDEV

2017.10.01 | 15:11

1
MARIANO RAHOI IZPRASHTA TANKOVE SRESHTU MIRNOTO NASELENIE V BARSELONA.GRAJDANSKATA VOINA E NA PRAGA!TOVA E!

Добави коментар

Водещи новини