Папата обеща най-сурови мерки срещу педофилите сред духовенството

  • 21 септември 2017 16:41

  • 2189
  • 4
Папата обеща най-сурови мерки срещу педофилите сред духовенството
© Getty Images (Архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март обеща днес "възможно най-строги мерки" срещу свещеници, които изнасилват и извършват блудства с деца.

Той заяви, че ще се търси отговорност от епископите и други висши духовници, които ги прикриват, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Франциск се срещна за първи път с консултативната си комисия за сексуалните посегателства - група външни експерти, назначени през 2014 г. да информират и съветват Светия отец и Католическата църква за най-добрите практики за недопускане на педофили в клира и за защита на децата.

Комисията организираше образователни семинари в епархии по света, но срещна такава остра съпротива от страна на Ватикана на някои свои предложения, че най-видният й член - преживялата сексуално насилие ирландка Мери Колинс - през март разочарована я напусна.

Правилникът и членовете на комисията подлежат на преразглеждане и още не е ясно дали бъдещият й състав ще продължи да включва хора, преживели сексуално насилие от страна на религиозни лица, посочва АП.

В днешното си изказване папата отново обеща "нулева толерантност" към сексуалните посегателства. Той каза, че изпитва дълбока болка и срам, че деца са били наранени от свещеници, от хора, които би трябва да заслужават най-голямо доверие.

"Искам да повторя днес, че Църквата ще отвърне с прилагане на най-строгите възможни мерки срещу онези, които са изневерили на задълженията си и са посегнали на Божии деца", заяви Франциск и отбеляза, че подобни санкции трябва да се прилагат за всички, които работят в църковни институции.

Последвайте канала на

БТА
2189 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
сакън,

2017.10.21 | 08:37

4
и на него ще му видят сметката ...
екопастир Чобълс

2017.10.21 | 08:37

3
И какви са най-строгите мерки според папата? Ръмбене с дилдото на Лили Иванова?
.

2017.10.21 | 08:37

2
Педофил обещава най-сурови мерки срещу педофилите .
шибания педофил

2017.10.21 | 08:37

1
работи за чифутите и новия световен ред.

Добави коментар

Водещи новини