"Грийнпийс" организира голяма протестна акция срещу сечта в Беловежката гора в Полша

  • 29 август 2017 18:01

  • 1295
  • 3
"Грийнпийс" организира голяма протестна акция срещу сечта в Беловежката гора в Полша
© Getty Images

Няколко десетки активисти от международната природозащитна организация "Грийнпийс" участват в голяма протестна акция срещу предприетото от полските власти изсичане на дървета в Беловежката гора - една от последните девствени гори в Европа, предаде ТАСС, като се позова на електронния в. "Газета вспулчесна".

В започналата на разсъмване акция участваха активисти от 12 страни. Природозащитници се покатериха на древните дървета и блокираха машините на дървосекачите.

Активистите обвиняват Варшава, че не спазва европейските наредби за защита на една от най-древните гори в Европа. Полският министър на околната среда Ян Шишко отхвърли обвиненията на природозащитниците, като подчерта, че става въпрос само за ограничена санитарна сеч, чиято цел е справянето с бръмбари корояди чрез отстраняване на болните дървета, отбелязва Ройтерс.

Екоактивистите твърдят, че имат доказателства за извършване на търговска сеч, която застрашава хабитата на зубри, рисове и редки птици, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното природно и културно-историческо наследство.

"Активисти от цяла Европа дойдоха да протестират срещу унищожаването на нашето общо наследство и да настояват за опазването му", заяви ръководителят на полския клон на "Грийнпийс" Роберт Циглицки. Той определи днешния протест като най-големия, откакто през 2016 г. полските власти разрешиха увеличаването на сечта.
Скандалът около Беловежката гора продължава вече няколко месеца. Планът на правителството предвижда да бъдат изсечени около 1,3 милиона дървета, заразени с опасния бръмбар корояд типограф. Еколозите, на свой ред, протестират срещу плана и твърдят, че гората може да се справи сама чрез естествен процес на обновяване.

Последвайте канала на

БТА
1295 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.08.30 | 13:02

3
а пък във и около Варна сечем наред - общината не и пука - няма да им повече зелена Варна и мрската ГРАДИНА не е вече градина, а келяв парк

2017.08.30 | 13:02

2
Това що не се сече се пали. Това е положението
Неразбрал

2017.08.30 | 11:30

1
А за нашите гори Грийн Пийс няма ли да помогне?

Добави коментар

Водещи новини