Пожари бушуват в Гренландия

Пожари бушуват в част от Гренландия, където бяха регистрирани рекордни горещини през изминалия месец юли, предаде БТА, цитирайки АФП.

Заради огнената стихия местната полиция призова населението да избягва две зони в югозападната част на страната. Въпросните зони са разположени над арктическия полярен кръг и според властите пожарите ще продължат и в идните няколко дни. Първите пожари в Гренландия бяха регистрирани на 31 юли. В тази автономна територия на Дания растителността до голяма степен е съставена от тундра. В една от засегнатите от пожарите зони от днес има и забрана за пушене.

Според датския метеорологичен институт месец юли е бил изключително топъл в Гренландия. Миналата година пък Гренландия преживя 12-те най-топли месеца от началото на 1900 г., от когато се водят метеорологични статистики, припомня АФП. Арктика е особено уязвима и застрашена от глобалното затопляне. В края на юни британско изследване показа, че намаляването на снежната покривка през летните месеци е довело до ускоряване на топенето на ледовете в Гренландия, което пък води до покачване на нивото на океаните.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет