Почина една от иконите на френското кино

31 юли 2017 14:21

Почина една от иконите на френското кино
© Gettyimages
17810 0

Иконата на френското кино и звезда на комедията Жана Моро почина на 89-годишна възраст, предаде Франс прес.

Актрисата с чувствена красота и неподражаем дрезгав глас, очаровала някои най-големите режисьори през 65-годишната си кариера, е намерена мъртва в дома си в Париж. Информацията е потвърдена за сп. "Клоузър" от районния кмет. Според източници тялото й е открито рано сутринта от жената, която се грижи за домакинството.

Жана Моро е родена на 28 януари 1928 г. в Париж в семейството на ресторантьор и британска танцьорка. За 65 години в киното Моро се е снимала в над 130 продукции. Филмовият й е дебют е през 1949 г. с "Последна любов".

През годините е очаровала режисьори от ранга на Орсън Уелс, Луис Бунюел, Микеланджело Антониони, Роже Вадим, Луи Мал, Жан-Люк Годар, с които е работила. За най-ярката й роля в киното се смята тази в "Жул и Жим" на Франсоа Трюфо. Сред многобройните й филмови превъплъщения са в "Асансьор за ешафода", "Четиристотинте удара", "Опасни връзки", "Дневникът на една камериерка", "Ева", "Господин Клайн", "Процесът", "Фалстаф", "Модерато кантабиле" на Питър Брук - роля, донесла й награда за най-добра актриса на кинофестивала в Кан през 1960 г.

Жана Моро е била председател на прочутата филмова проява два пъти. "Списъкът с режисьорите, с които е работила, разказва историята на киното на 20-и век", казва президентът на Франция Еманюел Макрон. Актрисата е била и сред звездите на легендарния театър "Комеди Франсез". Освен пред камера и на сцената, Моро има и няколко изяви като режисьор. Сред отличията й са награда "Сезар" и БАФТА за чуждестранна актриса, както и призове за цялостно творчество и постижения, припомня БТА.

Мая Йорданова
17810 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини