Издания за офертата на Тереза Мей: Опит за успокояване на европейците

  • 27 юни 2017 10:08

  • 1479
  • 0
Издания за офертата на Тереза Мей: Опит за успокояване на европейците
© gettyimages (архив)

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в се опита да успокои гражданите на ЕС, пребиваващи във Великобритания, относно техните права след Брекзит. Така редица френски и италиански издания като "Фигаро", "Монд", "Кориере дела сера", "Стампа" и "Република" коментират офертата на Мей относно правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит.

Вестниците резюмират офертата на Мей, съдържаща се в пространен документ, публикуван вчера и озаглавен "Излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз: Гарантиране на позицията на европейските граждани, живеещи във Великобритания и на британските поданици, живеещи в ЕС". Вчера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в представи основните положения на този документ в парламента. Миналата седмица тя ги изложи накратко и пред европейските лидери на срещата на върха в Брюксел. Тогава те приеха офертата хладно.
Предложението на Мей касае 3,2 милиона европейски граждани, намиращи се във Великобритания, които си задават въпроси за бъдещето си, откакто страната гласува на референдум за Брекзит през юни миналата година. Съдбата на тези хора е тясно свързана и с тази на 1,2 милиона британци, установили се в 27-те страни членки на ЕС. Точно това припомни Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в вчера, според която всяко споразумение с ЕС относно правата на европейските граждани във Великобритания, трябва да се основава на реципрочност относно правата и на британските поданици в други страни членки.

Според офертата на Мей, представена в детайли вчера, европейските граждани запазват настоящите си права до деня на излизане на Великобритания от ЕС. След това идва нововъведението. Те трябва да кандидатстват за нов статут. На английски този нов статут се обозначава с термина settled status. Френските издания превеждат понятието като "статут на постоянен пребиваващ", а италианските издания го превеждат като "статут на установил се в страната човек". Точните правила, по които ще се кандидатства за този статут, все още не са установени. Британското вътрешно министерство работи усилено по въпроса. Относно този статут британското правителство прави разграничение на европейските граждани - такива, които до определена дата, са пребивавали във Великобритания най-малко 5 години и такива, които не са. Тези, които имат в актива си необходимите най-малко 5 години, ще могат да кандидатстват за новия статут. Когато го получат, те ще имат същите права като британските поданици, например що се касае до достъп до трудовия пазар или до здравни грижи.

Останалите, които нямат в актива си тези 5 години до определената дата, ще трябва да преминат през статут на временно пребиваващи, докато натрупат необходимите 5 години. След това те също ще могат да кандидатстват за новия статут. Трета категория на граждани е тази на европейците, дошли във Великобритания след конкретната дата. Те ще имат правото да останат във страната за временен период. Предполага се, че това ще са 2 години. През тях те ще могат да поискат разрешение за престой в страната, съчетано с разрешение за работа. Накрая те също може да кандидатстват за новия статут, но това зависи от обстоятелствата, свързани с техните случаи.

Несигурността засега идва от въпроса за конкретната дата. Брюксел пледира за дата, която да съвпадат с действителното излизане на Великобритания от ЕС. Великобритания обаче иска преговори по въпроса и засега се ограничава да посочва, че датата ще е в период 29 март 2017 г. - 29 март 2019 г., тоест между официалното задействане на член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС и очакваното официално напускане на ЕС.

За роднините на европейските граждани във Великобритания офертата на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в предвижда също няколко варианта. Онези роднини, които се присъединяват към граждани на ЕС във Великобритания преди Брекзит, ще могат също да кандидатстват за новия статут след 5 години. Останалите, които се присъединят към роднините си след Брекзит, ще бъдат обект на същите правила като тези, касаещи хората, присъединяващи се към британски поданици, или ще бъдат обект на разпоредбите за европейските граждани, дошли във Великобритания след определената дата.

Великобритания ще обсъди сходни договори и с Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които не са от ЕС. Договорите ще бъдат на реципрочна база. Офертата на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в потвърди плановете на британското правителство, че Европейският съд няма да бъде повече компетентен, за да се произнася по спорове, касаещи правата на европейските граждани във Великобритания и на британските поданици в други страни на ЕС след Брекзит. Лондон припомня, че връщането на контрола върху британските закони беше една от причините за гласуването в подкрепа на Брекзит на референдума миналата година.

Френските и италианските издания припомнят, че според документа на британското правителство, публикуван вчера, новият статут settled status не е същият като поданството, но този статут, съчетан с условието за най-малко 6 години пребиваване във Великобритания дава правото за кандидатстване за британско поданство. Новият статут е образно казано безсрочно разрешение за оставане във Великобритания. В документа на британското правителство има и още една любопитна клауза - новият статут settled status може и да бъде изгубен, ако човекът, който го притежава отсъства от страната за повече от 2 години, освен ако няма силни връзки във Великобритания.

Последвайте канала на

БТА
1479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини