Откриха скривалище за оръжие в дома на нападателя от "Шанз-Елизе"

  • 20 юни 2017 15:19

  • 4804
  • 0
Откриха скривалище за оръжие в дома на нападателя от "Шанз-Елизе"
© gettyimages (архив)

Френската полиция откри скривалище за оръжие в дома на 31-годишния Адам Джазири, загинал при неуспешен атентат на парижкия булевард "Шанз-Елизе" вчера. Това съобщи запознат източник, цитиран от АФП.

Джазири, който от 2015 г. бил регистриран от разузнавателните служби като заплаха за националната сигурност заради принадлежност към радикално ислямистко движение, имал девет оръжия, за които властите знаели, включително три регистрирани: 9-милиметрови пистолети "Зиг Зауер" и "Глок" и автомат тип "Калашников", уточни източникът. Цитиран от Ройтерс съдебен източник каза, че атентаторът е имал разрешително за оръжие въпреки, че е бил в списъка на службите за сигурност заради връзки с радикалния ислям. В колата на Джазири, с която той се вряза в микробус на жандармерията на булевард "Шанз-Елизе", бяха открити автомат, два пистолета, боеприпаси и две големи газови бутилки.

Френският премиер Едуар Филип каза, че мъжът получил разрешителното за оръжие, преди да попадне в регистрите на службите като потенциална екстремистка заплаха. По времето, когато било издадено разрешителното, властите нямали причина да откажат, допълни премиерът. Филип каза, че е много възможно разрешителното да е било в сила и след като нападателят вече е бил включен в картотеката на службите за сигурност, а три близки до разследването източника потвърдиха, че е било така.

Джазири бил включен в т.нар. досиета Ес (латинско S от френската дума за "сигурност") - картотека на хората, регистрирани от разузнавателните служби като заплаха за националната сигурност. Хората от този списък са подложени на наблюдение, чиято интензивност варира според степента на заплаха, която представляват.

Последвайте канала на

БТА
4804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини