Преди вота. Чешките социалисти обещават намаляване на данъците

  • 17 юни 2017 20:28

  • 1265
  • 2
Преди вота. Чешките социалисти обещават намаляване на данъците
© gettyimages (архив)

Чешката социалдемократическа партия, най-големият партньор в коалиционното правителство на страната, но със спадаща популярност, ще се опита да привлече гласоподаватели преди изборите през октомври, като предлага намаляване на данъците за работещите и затягане на контрола върху големите компании, предаде Ройтерс.

Партията представи предизборната си програма дни след като премиерът Бохуслав Соботка обяви решението си да се оттегли от лидерския пост на най-старата чешка партия в опит да обърне тенденцията на спад в подкрепата за социалдемократите. В програмата си партията обещава да намали данъците на работещите, да увеличи отпуската им до пет седмици, да повиши минималната заплата до поне 16 000 крони (685 долара) месечно до 2022 година и други придобивки. Освен това социалдемократите повтарят обещанието си от предишните избори да въведат прогресивен данък върху активите на големите банки и да се борят с укриването на данъци от големите конгломерати.

Макар правителството да отчита растеж на икономиката, който му помогна да постигне първия балансиран бюджет от две десетилетия, социалдемократите изостават в проучванията на общественото мнение след основния си конкурент и коалиционен партньор партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО).

Всички последни анкети сочат, че АНО води пред социалдемократите. АНО бе създадена и е ръководена от милиардера и бивш министър на финансите Андрей Бабиш, който привлече гласоподаватели с мениджърския подход на управление и с имиджа си на политически аутсайдер, отбелязва Ройтерс.

Сегашното трипартийно правителство на Чехия е на власт от началото на 2014 година. В състава му влизат социалдемократите на Соботка, партията на Бабиш и християндемократите. То изглежда е на път да стане първото от 15 години правителство на централноевропейска страна, което ще изкара докрай мандата си.

Последвайте канала на

БТА
1265 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЦЦ

2017.06.18 | 08:04

2
Социялисти да намалятданаци, това противоречи на логиката на лявото мислене. Социялистите по света винаги увеличават данъците.
КОМУНИЗЪМ = ФАШИЗЪМ

2017.06.18 | 08:01

1
И свирки на избирателите ще обещаят комунистическите отрепки в Чехия , само да излъжат гласоподавателите и да се закачат за властта !

Добави коментар

Водещи новини