Холандци пропищяха от германски студенти

  • 09 януари 2012 14:52

  • 841
  • 0
Холандци пропищяха от германски студенти
©

Заместник-министърът на образованието на Холандия Халбе Зейлстра предупреди, че университетите и колежите в източната част на страната може да бъдат затворени, ако продължат да приемат студенти предимно от Германия, предаде EurActiv.

В анализ, поискан от холандския парламент, министърът отбеляза, че държавата му харчи повече от 90 милиона евро на година, за да осигури висше образование на 34 000 чуждестранни студенти, от които 24 000 са германци. Повечето от тях напускат страната, след като завършат. За сравнение, 19 000 холандски студенти учат в чужбина.ия също да допринася за издръжката за образованието на тези свои студенти. Според доклада броят на германските студенти в Холандия нараства с 14% годишно.

Зейлстра предупреди за негативните последици от тази тенденция и отбеляза, че ще повдигне въпроса за финансова компенсация пред Берлин. Той подчерта също, че някои предмети се преподават само на немски език и не отговарят на изискванията на холандския пазар на труда.

Според EurActiv Австрия е изправена пред сходен проблем. От 2000 г. досега броят на учещите висше образование от Германия там се е увеличил четири пъти, като сега те са близо 25 000 души. Най-много са германските студенти по медицина.

Във Виена се води политически дебат за разходите за академично образование на чужденците, както и за необходимостта от финансова подкрепа за тях от структурните фондове на ЕС или директно от Германия. Изправени пред същия проблем, Дания и Швеция въведоха системи за споделяне на разходите през 1996.

Опитите за ограничаване на достъпа на чуждестранни студенти противоречат на европейските принципи за недискриминация, припомня изданието. Въпреки това до момента Еврокомисията толерира подобни практики заради т.нар. метод numerus clausus, който позволява да се ограничи броят на студентите в най-търсените специалности.

Последвайте канала на

Novini.bg
841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини