Медия: Ангела Меркел е непотомяема

  • 16 май 2017 10:04

  • 1816
  • 5
Медия: Ангела Меркел е непотомяема
© gettyimages

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се вече е с една стъпка по-близо до четвъртия си мандат като канцлер на Федерална република Германия след третото поред поражение на основния й опонент в местни избори, пише руският "Комерсант".

Консерваторите на Меркел спечелиха в неделя регионалните избори в провинция Северен Рейн-Вестфалия срещу социалдемократите, оглавявани от Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден. Победата на Християндемократическия съюз в най-голямата германска провинция дава основание за прогнози във връзка с изборите за Бундестаг през септември, добавя вестникът.

След триумфа на Християндемократическия съюз (ХДС) в Северен Рейн-Вестфалия стана ясно, че Меркел е непотопяема, цитира "Комерсант" коментар от "Шпигел". Той приписва на днешната канцлерка "уменията за антикризисен мениджмънт в трудни времена", притежавани от нейния предшественик от 70-те и 80-те Хелмут Шмит.

През септември обаче редица избиратели, недоволни от сегашната политика, може да гласуват за популистите и евроскептиците от маргиналната партия "Алтернатива за Германия". Тези ултрадесни популисти продължиха победоносното си шествие из германските провинции - влязоха и в местния парламент на Северен Рейн-Вестфалия с подкрепа от 7,4 на сто.

"В Германия постоянно подценяват АзГ, защото хората просто не си признават какъв е изборът им, това е нежелателен отговор", казва експертът от Бон Йорг Блазиус. "И това не е грешка на социолозите, а политически феномен", изтъква той.

Още е рано за присъда срещу Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, коментира изборния резултат пред "Ведомости" руският политолог Вячеслав Белов. Според него изборите фактически са изгубени не от Шулц, а от местната ръководителка на социалдемократите Ханелоре Крафт, оглавявала преди региона. "Наистина тя е негов заместник и една от причините за провала е, че Шулц не я подкрепи така, както Меркел - своя кандидат Армин Лашет", допълва експертът.

Основният проблем на германските социалдемократи "е популизмът на Шулц, никой не познава като хората дори неговата програма, кампанията му е скроена от лозунги и понякога необмислени социални обещания. Меркел печели, но не бива и да отписваме Шулц съвсем, все пак до изборите има още четири месеца и половина", допълва Белов.

Стартовите позиции на Меркел за парламентарните избори са солидни, отбелязва и "Независимая газета". "Федералното правителство се къпе в пари" - пишат вестниците. Икономиката стабилно расте. Износът чупи рекорди. Безработицата е ниска. Критичният плам към миграционната политика е поутихнал. Но Меркел призовава своите привърженици да не се отпускат", добавя изданието.

Последвайте канала на

БТА
1816 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.05.17 | 21:23

5
Нека да я преизбират нея и онзи герантофил Макрон, нека бежанците, турците и циганите станат повече от белите в Европа, нека престъпността се увеличи стократно, нека да станем малцинство и горе изброените да започнат масови издевателства над нас и налагане на ислям. Само то

2017.05.17 | 21:22

3
в европа отдааааавна е точно както го описваш. жалко, че сме били заблудени и я величаехме ...

2017.05.17 | 21:23

4
Господи Пази!
васил

2017.05.17 | 21:22

2
Щото Путин я предпочита , като по-малкото зло !

2017.05.17 | 21:22

1
Те германците си знаят - па българите нека си коментират - не пречи никому

Добави коментар

Водещи новини