Трансплантация на лице е извършена за пръв път в Белгия

  • 09 януари 2012 06:10

  • 2402
  • 0
Трансплантация на лице е извършена за пръв път в Белгия
©

Медици от университета в белгийския град Гент успешно осъществиха първата в страната операция по трансплантация на лице, съобщиха източници в местните медицински кръгове, цитирани от Интерфакс.

Операцията се е провела преди няколко седмици, информацията за самия пациент не се разгласява, но се посочва, че той се чувства добре. Пациентът и семейството на донора са пожелали да останат анонимни.

Екипът от хирурзи-трансплантолози бе оглавен от професор Филип Блондел. Това бе 19-тата подобна операция в света, като първата бе извършена преди шест години.

Белгия се превърна в третата европейска страна след Франция и Испания, където се извършва подобна операция. Тя бе подготвяна в течение на три години от 65 специалисти. Операцията е продължила около 20 часа. При трансплантацията е присадена не само кожа, но и най-големият брой кости в сравнение с предишните аналогични случаи.

„Операцията премина много добре. Дотолкова удачно, че пациентът можеше да говори едва шест дни след извършването й”, съобщи професор Блондел.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини