В Германия арестуваха предполагаеми ислямски екстремисти от Сирия

  • 09 май 2017 14:52

  • 4795
  • 0
В Германия арестуваха предполагаеми ислямски екстремисти от Сирия
© gettyimages (архив)

Германските власти арестуваха двама сирийци, заподозрени, че в родината си са участвали в бойни действия на страната на екстремистка групировка, а един от тях е ръководел от името на "Ислямска държава" язовир със стратегическо значение в Източна Сирия, предаде БТА, цитирайки АП.

Федералната прокуратура съобщи, че 30-годишният Абдулмалк А, и 23-годишният Муса Х. А. са били арестувани миналата седмица в Берлин и в близката провинция Саксония-Анхалт. Фамилиите им не се съобщават в съответствие с германските правила за защита на личните данни. Двамата са заподозрени, че през 2012 г. са се присъединили към Фронта Ан Нусра, за да се бият срещу сирийското правителство. Абдулмалк А. е получил командването на бойна единица в Източна Сирия. Според прокурорите той е заподозрян и в извършването на военно престъпление, защото се смята, че "след като през 2013 г. заловил снайперист на сирийския режим близо до град Табка, го принудил да изкопае собствения си гроб и му прерязал гърлото".

Абдулмалк А. произхожда от Дейр аз Зур. Той е заподозрян, че се е присъединил към групировката "Ислямска държава" в средата на 2013 г. и е бил поставен за ръководител на язовира на р. Ефрат близо до град Табка. Засега не е ясно кога и как двамата заподозрени, които днес се явиха пред съда, са стигнали до Германия. Германските власти арестуваха десетки, заподозрени в участие в бойни действия в Сирия, които са влезли в Германия сред вълната от бежанци през последните две години.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини