Белгия кове закон за включване на граждани в контраразузнаването

  • 04 май 2017 11:59

  • 946
  • 1
Белгия кове закон за включване на граждани в контраразузнаването
© gettyimages (архив)

Белгийското министерство на правосъдието подготвя закон, с който възможностите на контраразузнаването да бъдат разширени с участието на гражданите, съобщиха местни медии.

Засега единствено полицаи са упълномощени да се внедряват на прикритие в престъпни мрежи. Недостатъкът на този ред е, че невинаги полицаите са в състояние да извличат информация от такива структури, когато става дума например за китайската или албанската мафия. Често се случва внедрените да не разбират диалекта, който подобна затворена група ползва при общуването си.

Ако законовите промени бъдат въведени, белгийци ще могат да участват в операции на прикритие, като ще им бъде позволено да извършват престъпления. Това ще бъде възможно само за леки закононарушения и единствено с предварителното разрешение на полицията и съда. Не се предвижда внедряването на малолетни и непълнолетни белгийци.

Когато престъпник е станал доносник на службите и е предоставил доказателства за извършено престъпление, законът ще предвижда намаляване на присъдата при строги условия. Предвижда се измененията на закона да подкрепят борбата срещу тероризма и организираната престъпност, особено по отношение на незаконната търговия с оръжие.

Последвайте канала на

БТА
946 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.04 | 17:34

1
доброУТро!

Добави коментар

Водещи новини